fbpx

Iohannis propune includerea fortificării capacităţilor de apărare a R. Moldova pe agenda Summitului NATO de la Vilnius

Preşedintele României, Klaus Iohannis va propune la reuniunea în format restrâns, dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius, dezvoltărea asistenţei Aliate pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi rezilienţei Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale române, „scopul reuniunii este coordonarea statelor aliate participante cu privire la modalităţile de abordare şi realizare a obiectivelor prioritare de pe agenda Summitului NATO de la Vilnius, din perioada 11-12 iulie 2023”.

Iohannis va discuta cu liderii prezenţi la întâlnire despre principalele teme de pe agenda Summitului, cu accent pe necesitatea progreselor concrete în implementarea integrală a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 şi adoptarea de noi măsuri, precum şi pe sprijinul acordat Ucrainei, respectiv perspectivele accelerării procesului de aderare a acesteia la NATO.

Administraţia Prezidenţială română precizează că o atenţie specială va fi acordată angajamentului susţinut al Alianţei pentru Ucraina, atât din perspectiva sprijinului practic pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi a rezilienţei sale, cât şi al întăririi componentelor de fond ale relaţiei politice NATO-Ucraina.

„Totodată, Preşedintele României va sublinia necesitatea unor decizii clare la Summit privind progresul concret al Ucrainei pe calea aderării la NATO, inclusiv în conformitate cu Declaraţia Comună semnată împreună cu Preşedintele Volodîmîr Zelenski privind integrarea euroatlantică a Ucrainei, la 1 iunie 2023, în marja Summitului Comunităţii Politice Europene din Republica Moldova. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia relevanţa dezvoltării asistenţei Aliate pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi rezilienţei Republicii Moldova”, se arată în comunicatul oficial.

Articole asemănătoare

Back to top button