fbpx

infografic | Eficacitate, păstrare și tip: Prospectele vaccinurilor anti-COVID autorizate de Comisia Europeană

Diferențele și specificul celor patru vaccinuri împotriva COVID-19 autorizate de Comisia Europeană au fost prezentate într-un infografic elaborat de Ministerul Sănătății al României.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

De asemenea, ultimul vaccin aprobat este Johnson & Johnson, despre care se spune că are o eficacitate de 67 la sută, cu 7% mai mult decât AstraZeneca, singurul vaccin administrat în Republica Moldova deocamdată.

Cea mai înaltă eficacitate ar fi asigurată de vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de BioNTech/ Pfizer (denumit Comirnaty) – 95%. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a publicat prima actualizare privind siguranța vaccinării COVID-19 pentru vaccinul Comirnaty. Conform acesteia, datele de siguranță colectate cu privire la utilizarea Comirnaty în campaniile de vaccinare sunt în concordanță cu profilul de siguranță cunoscut al vaccinului și nu s-au identificat efecte adverse noi. Totodată, prospectul serului poate fi citit online.

De asemenea, al doilea la capitolul eficacitate este vaccinul produs de Moderna, care ar asigura succes în proporție de 94, 1%, care, la fel ca și Pfizer se administrează în două doze și se păstrează la -20 de grade Celsius timp de șase luni. Indicațiile și detaliile despre vaccinul Moderna pot fi, de asemenea, citite online.

Și prospectul pentru vaccinul AstraZenca, singurul care se administrează în Republica Moldova momentan, este disponibil online. De asemenea, acesta ar avea cea mai joasă rată a eficacității. Totodată, Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC) evaluează cazurile cu evenimente tromboembolice.

Comisia Europeană a acordat autorizație de introducere pe piață condiționată (AIC) pentru vaccinul împotriva COVID-19 creat de Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale Johnson & Johnson, acesta fiind al patrulea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE.

Conform Strategiei UE privind vaccinurile împotriva COVID-19, Uniunea Europenă și-a asumat un rol important în ceea ce privește garantarea accesului universal la testele, tratamentele și vaccinurile împotriva COVID-19. Obiectivele asumate de Uniunea Europeană sunt legate de asigurarea calității, siguranței și eficacității vaccinurilor și asigurarea accesului echitabil și în timp util la vaccinuri pentru cetățenii UE.

 

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson Vaccin Pfizer BioNTech Moderna Tip vaccin ARN mesager AstraZeneca Oxford Johnson & Johnson ARN mesager Eficacitate vector viral nereplicativ 95% vector viral nereplicativ 94,1 % 60 Regim administrare 2 doze 21 de zile 67 2 doze 28 de zile 2 doze 56 de zile Stocare termen lung 1 doză -80°C 6 luni -20°C 6 luni Stocare 2-8°C 2-8°C 6 luni 5 zile -20°C 24 de luni 30 de zile #ROVACCINARE 6 luni 3 luni vaccinare-covid.gov.ro ÎMPREUNĂ ÎNVINGEM PANDEMIA”

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button