fbpx

Incendiul de la Spitalul de Psihiatrie: Procurorii au pornit urmărirea penală

Procuratura Generală s-a autosesizat pe marginea incendiului din 27 octombrie 2022, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru, după ce mai mulți pacienți s-au plâns pe acțiuni de violență și aplicarea forței fizice de către angajații de la „Fulger”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totodată, PG a dispus pornirea urmării penale după ce a fost raportat cazul unui pacient, care s-a ales cu „leziuni corporale” și care susține că a fost supus unui „tratament inuman” în urma incendiului.

„Fiind studiate constatările recente ale Avocatului Poporului, expuse în raportul special privind incendiul de la Spitalul de psihiatrie Codru, s-a dedus că mai mulți pacienți au raportat acțiuni de aplicare a loviturilor și folosirea excesivă a forței fizice de către angajații BPDS ,,Fulger”.

De asemenea, a fost raportat cazul unui pacient, care la data de 28.10.2022 era plasat singur într-un salon de supraveghere, fiind separat de ceilalți pacienți și, potrivit informațiilor din mass-media, a prezentat membrilor unui grup de vizită, leziuni corporale pe diferite părți ale corpului, la fel, s-a invocat că numitul a fost supus unui tratament inuman și degradant, manifestat prin limitarea de acces la baie, apă potabilă și aplicarea unui tratament medicamentos contrar standardelor prevăzute de lege etc., detalii care nu au fost cunoscute în această lumină procurorilor”, este precizat în comunicatul emis de Procuratură.

Amintim că în data de 27.10.2022, un grup de pacienți aflați în Secția nr.10 al IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru, au organizat o revoltă în clădirea instituției.

La etapa inițială, pacienții au baricadat intrările și ieșirile pe un etaj al clădirii, au deteriorat camere de supraveghere video de pe etaj, au incendiat mobilierul și saltelele din câteva saloane, având asupra lor obiecte periculoase.

La fața locului au fost solicitați pompierii, însă, în pofida eforturilor depuse, aceștia nu au putut stinge focarul incendiului din interiorul instituției. În vederea restabilirii ordinii publice și lichidării incendiului, pompierii au spart geamurile clădirii, în același timp, angajații Brigăzii de Poliție cu destinație Specială ,,Fulger” au pătruns în instituție și au intervenit în forță pentru a curma acțiunile persoanelor participante la dezordini.

Articole asemănătoare

Back to top button