fbpx

Încă un bărbat, reținut după ce ar fi „ajutat” oamenii să obțină grade de dizabilitate. Acesta ar fi cerut mită în peste 30 de cazuri

Un şomer din Rezina a fost reţinut de ofiţeri CNA şi procurori în cadrul dosarelor care vizează schema de corupţie privind acordarea gradelor de dizabilitate. Acesta ar fi implicat în peste 30 de episoade în care ar fi intermediat darea de mită funcţionarilor de la oficiul local Rezina al Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă.

Bărbatul ar fi cerut de la persoane care şi-au pierdut capacitatea de muncă sume care porneau de la 7000 de lei în sus. Bănuitul a fost reţinut aseară şi plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore, iar pe numele lui a fost iniţiată o anchetă în conformitate cu art. 326 din codul penal – traficul de influenţă. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la șapte ani de puşcărie.

Amintim că, la finele lunii august, CNA şi procurorii au mers cu percheziţii la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă şi la oficiul Rezina pentru a documenta o schemă de corupţie, organizată de mai mulţi medici-experţi şi intermediari.

Zeci de persoane, care şi-au pierdut capacitatea temporară sau definitivă de muncă, au fost nevoite să achite bani experţilo pentru a li se confirma sau reconfirma gradele de invaliditate. Contra mită au putut obţine grade de dizabilitate şi persoane sănătoase care, în complicitate cu unii medici-experţi ai CNDDCM, şi-ar fi falsificat infirmitatea. Astfel, sumele achitate pentru un certificat de dizabilitate variau între câteva sute de euro şi zeci de mii de lei.

În cadrul investigaţiilor au fost constatate în jur de 50 de episoade de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă. Imaginile video şi audio obţinute demonstrează întreaga schemă. Atunci, şase persoane au fost reţinute, în urma descinderilor CNA, iar în prezent toate sunt arestate preventiv. Două dintre ele se află la Penitenciarul 13, altele patru au fost plasate în arest la domiciliu prin decizia instanţei de judecată.

CNA solicită oamenilor, care au avut de suferit de pe urma acţiunilor pretins ilegale ale funcţionarilor menţionaţi, să denunţe la Centrul Naţional Anticorupţie prin intermediul liniei naţionale anticorupţie 0 800 55555.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.

Articole asemănătoare

Back to top button