fbpx

video | Momentul în care medicii-experți reținuți astăzi de CNA primesc bani: „Nu îmi cuvântați pe coridor, că nu o să aveți pensie niciodată”

Zeci de persoane, care şi-au pierdut capacitatea temporară sau definitivă de muncă, ar fi fost nevoite să achite bani experților din cadrul Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă (CNDDCM) pentru a li se confirma sau reconfirma gradele de invaliditate. Totodată, și persoanele sănătoase ar fi putut obţine grade de dizabilitate și beneficia de pensii speciale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul dosarului au fost reținuți astăzi trei medici-experți. Potrivit CNA, aceștia ar fi cerut pentru un certificat de dizabilitate între câteva sute de euro și zeci de mii de lei.

Ca urmare a documentărilor şi investigațiilor, realizate timp de câteva luni, au fost constatate în jur de 50 de episoade de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă. S-a aflat că, în funcție de grupa de invaliditate, sumele pretinse variau între 250 şi 600 de euro, iar pentru un grad de dizabilitate pe viaţă mita ajungea până la câteva zeci de mii de lei.

Imaginile video şi audio, obținute în cadrul urmăririi penale, demonstrează întreaga presupusă schemă de acordare a gradelor de invaliditate, somarea pacienților de a da mită pentru coruperea funcţionarilor, precum şi împărţirea banilor primiţi. În unul dintre episoade, mama unui copil orb, căruia urma să-i fie stabilit în mod legal gradul de invaliditate pe viaţă, ar fi fost convinsă să achite 650 de euro drept mulțumire pentru serviciile acordate. Din probele acumulate, s-a constatat că femeia ar fi fost sunată de către experţii oficiului teritorial Rezina care, abuzând de funcţia lor, ar fi invitat-o la sediu pentru a o forța să le dea suma menţionată.

Rezultatele investigaţiilor atestă şi o altă metodă de fraudare a procedurii de acordare a dizabilităţii, de această dată pentru persoane fără infirmități sau alte probleme de sănătate. Pentru a obţine pensie de la stat, ei ar fi avut înțelegerea cu unii experţi care, la rândul lor, pentru diverse sume de bani, le-ar fi „asigurat” o boală cronică sau incurabilă. Unele persoane se alegeau cu pensii de dizabilitate, fiind chiar la muncă peste hotarele ţării. Astfel, prin acţiunile menţionate, funcţionarii au generat prejudicierea bugetului de stat în proporţii considerabile.

Astăzi, 20 de persoane, vizate în peste 40 de cauze penale, urmează să fie aduse la Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratură pentru a le fi înaintată bănuiala şi învinuirea, iar șapte dintre ele sunt deja reţinute pentru 72 de ore. Acestea sunt suspectate de comiterea traficului de influenţă, cumpărarea de influenţă, corupere activă şi pasivă, iar dacă vor fi găsite vinovate, riscă până la 10 ani de puşcărie, amenzi penale şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice.

Articole asemănătoare

Back to top button