fbpx

În 2023 se așteaptă 1 milion de refugiați în Moldova. De câți bani este nevoie pentru a-i susține

Ca răspuns la criza de persoane strămutate cauzată de invazia completă a Ucrainei de către Rusia, o coaliție largă de parteneri umanitari a lansat, pe 3 martie 2023, capitolul național al Planului regional interinstituțional de răspuns pentru refugiați (PRR) pentru 2023, scrie mold-street.com.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acest plan, realizat sub auspiciile Forumului de Coordonare pentru Refugiați (RCF), co-prezidat de Guvern și UNHCR împreună cu familia ONU și partenerii umanitari, face apel la continuarea sprijinului financiar pentru a ajuta refugiații și comunitățile gazdă din această țară.

426,9 milioane dolari pentru a sprijini aproximativ 1 milion de refugiați

Potrivit unui comunicat al RCF, în 2023, 73 de parteneri din Republica Moldova își vor uni eforturile pentru a asigura ca protecția, siguranța și asistența continuă să fie oferite refugiaților și societății Republicii Moldova deopotrivă.

Un obiectiv-cheie al planului de răspuns este acela de a oferi sprijin coordonat eforturilor conduse de Guvern, pentru a salva viețile și a răspunde nevoilor de protecție ale refugiaților și ale celor care au fugit de războiul din Ucraina. Aceasta va include facilitarea soluțiilor adecvate și sprijinul comunităților gazdă din Republica Moldova.

„Lumea a privit cu profund respect cum comunitățile din toată Moldova și-au deschis inimile și casele pentru refugiații care fug din Ucraina. Organizația Națiunilor Unite rămâne angajată să sprijine refugiații și comunitățile din Moldova”, a declarat Simon Springett, Coordonatorul Rezident al ONU în Republica Moldova.

„Prin Planul Regional de Răspuns pentru Refugiați, acest sprijin continuă și va continua până când ultimul refugiat se va întoarce în siguranță în Ucraina”, a adăgaut Springett.

Conform estimărilor, împreună, partenerii PRR au nevoie de 426,9 milioane dolari pentru a sprijini aproximativ un milion de refugiați, care se estimează că ar putea ajunge în Republica Moldova până la sfârșitul anului.

Realizări notabile în 2022

Potrivit unui comunicat al RCF, în 2022, 42 de parteneri guvernamentali și umanitari și-au unit eforturile pentru a oferi servicii de protecție și asistență umanitară pe diferite sectoare refugiaților din Ucraina, resortisanților țărilor terțe care caută siguranță și altor persoane aflate în nevoie, ajungând la aproximativ 128.000 de persoane în Republica Moldova.

PRR pentru 2022 a completat eforturile conduse de Guvern, pornind de la baza consolidată de eforturile comune ale grupurilor de voluntari locali și ale societății gazdă în întregime. Realizările notabile au inclus sprijinirea cu asistență financiară a 108.000 de persoane, acordarea ajutorului umanitar către 89.000 de persoane, sprijinirea a 128.000 de persoane cu asistență alimentară, acordarea serviciilor de protecție pentru 118.000 de persoane, facilitarea accesului la servicii de sănătate pentru 16.000 de persoane și încadrarea în sistemul național de educație a 1.800 de copii.

„Acest capitol național al Planului Regional de Răspuns pentru Refugiați stă la baza colaborării Guvernului nostru cu partenerii umanitari în sprijinul refugiaților din Ucraina și a comunităților care i-au primit în Republica Moldova”, explică colonelul Adrian Efros, șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei din cadrul Guvernului.

Începând cu 24 februarie 2022, peste 775.000 de refugiați au intrat în Republica Moldova și aproape 110.000, inclusiv cetățeni ai țărilor terțe veniți din Ucraina, se află în prezent în țară, necesitând sprijin și soluții pe termen mediu și lung.

PRR pune accent pe sectoare-cheie, inclusiv protecție, nevoi de bază, sănătate și nutriție, educație, mijloace de trai și incluziune, adăpost, precum și asistență financiară pentru refugiați și familiile care găzduiesc refugiații.

„Nevoile umanitare rămân foarte mari, ceea ce subliniază importanța solidarității internaționale în acest moment”, a declarat Francesca Bonelli, Reprezentanta UNHCR în Republica Moldova.

În contextul aprobării regimului de protecție temporară în Republica Moldova, promovarea rezilienței, a mijloacelor de trai și a incluziunii socioeconomice a refugiaților este un aspect-cheie al planului.

Aceasta presupune inclusiv modernizarea serviciilor locale, furnizarea de sprijin pentru integrarea socio-economică, servicii de sprijinire în găsirea locurilor de muncă, informare, formare profesională, validare și certificare a competențelor, precum și micro granturi sub formă de bunuri acordate pentru sprijinirea activităților independente și întreprinderilor mici.

Articole asemănătoare

Back to top button