fbpx

În 2020 agricultorii din Republica Moldova s-au confruntat cu cea mai mare criză din ultimii 30 de ani

Potrivit expertului IDIS, Veaceslav Ioniță, seceta, criza provocată de COVID-19, lipsa unor politici coerente ale Guvernului și un curs valutar necompetitiv pentru agricultori a provocat în anul 2020 cea mai profundă criză în agricultură de la independență încoace.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform datelor preliminare ale Biroului Național de Statistică, în anul 2020 producția Globală Agricolă a înregistrat o scădere de 27% față de anul precedent, o scădere record pentru cel puțin ultimii 30 de ani. Precedentul anti-record a fost stabilit acum 26 de ani în urmă, în 1994, când producția agricolă a scăzut în acel an cu 25%.

În toată această perioadă de timp, în aproape jumătate din ani producția agricolă a înregistrat scăderi față de anul precedent. Drept consecință în 2020 Producția Globală Agricolă constituie doar jumătate din nivelul atins în anul 1989. Moldova în toată perioada de independență nu a reușit nici odată performanța de până la 1989, cea mai bună realizare din ultimii ani fiind anul 2018, când producția Globală Agricolă a ajuns până la 2/3 din nivelul anului 1989.

Amintim că agricultorii au protestat de câteva ori în ultimele luni, fiind nemulțumiți de lipsa sprijinului, spun ei, din partea autorităților, în condițiile crizei și a secetei puternice din acest an. Totodată, fiind indignați și de unele prevederi care-i vizează în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Manifestațiile au luat amploare în decembrie. Fermierii au adus tehnica în centrul capitalei și au amenințat autoritățile că vor bloca hotarul țării, pentru a nu permite importurile și exporturile produselor.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button