fbpx

Igor Dodon, despre posibilii candidați la funcția de prim-ministru. Cine ar putea ocupa fotoliul de premier?

Președintele Igor Dodon face primele declarații privind viitorul prim-ministru al Republicii Moldova. Astfel, acesta admite că principalul fotoliu din Guvern ar putea fi ocupat de un reprezentant al Partidul Socialiștilor sau de un candidat din echipa prezidențială.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu toate acestea, șeful statului a refuzat să ofere un nume concret legat de cine ar fi persoana dată, menționând că este prematur.

„Dacă nu este creată o majoritate parlamentară și Curtea Constituțională spune că președintele are dreptul să înainteze candidatura prim-ministrului fără majoritate parlamentară, atunci eu voi consulta toate fracțiunile și voi lua decizia”, a declarat Igor Dodon.

În același context, întrebat fiind dacă este adevărată informația că actualul ministru al finanțelor, Ion Chicu, ar putea fi înaintat la funcția de premier, Igor Dodon a declarat că nimeni nu poate înainta un candidat decât președintele, transmite IPN.

Reamintim că Instituția prezidențială a înaintat, la începutul săptămânii trecute, o sesizare la Curtea Constituțională pentru a obține interpretarea cu privire la dreptul șefului statului de a înainta candidatura la funcția de prim-ministru în cazul în care Parlamentul nu are o conducere. Consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, declara atunci că, în conformitate cu prevederile Constituției, în cazul nealegerii candidatului la funcția de prim-ministru în termen de trei luni, președintele țării dizolvă Parlamentul ales. Aceeași normă stabilește că trebuie să fie cel puțin două propuneri în termen de 45 de zile, înglobate în cele trei luni.

Articole asemănătoare

Back to top button