fbpx

Guvernul a aprobat mai multe amendamente la Politica Fiscală pentru anul 2023. Care sunt acestea

Cabinetul de Miniștri a aprobat în cadrul ședinței din 21 decembrie mai multe amendamente la Politica Fiscală și Vamală pentru anul 2023. Inițiativele aprobate au drept scop îmbunătățirea mediului de afaceri și asigurarea condițiilor echitabile pentru desfășurarea activităților antreprenoriale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Principalele propuneri acceptate de către Guvern vizează simplificarea condițiilor de desfășurarea a activităților independente. Totodată, Executivul a aprobat amendamentul privind introducerea unui nou regim fiscal pentru agenții economici ce desfășoară activități în domeniul comercializării deșeurilor feroase și neferoase.

Printre propunerile aprobate de miniștri se regăsește și introducerea prețului de referință la vânzarea țigaretelor și a țigărilor de foi. În cadrul unui comunicat, Asociația Businessului Europeană a salutat decizia, menționând că implementarea mecanismului privind prețurile de referință va garanta venituri fiscale la bugetul de stat stabile și previzibile, asigurând concurența loială pentru toți agenții economici și contribuind la realizarea eficientă a politicilor de stat.

Potrivit EBA, implementarea prețurilor de referință va garanta stabilirea unui nivel obiectiv al prețului de referință care să corespundă realităților economice ale Republicii Moldova. Totodată, ca urmare a majorării accizelor va fi asigurată majorarea prețurilor la țigarete și, interzicerea declarării și comercializării a produselor de tutun sub nivelul valorii de referință. Asociația EBA și-a exprimat speranța că proiectul va fi susținut și de Parlamentul Republicii Moldova.

La fel, Guvernul a aprobat menținerea mecanismului de impozitare a veniturilor persoanelor fizice în mărime de 12% pe venitul anual impozabil, astfel se renunță la încă o treaptă de impozitare de 18%. Un alt amendament aprobat de miniștri prevede aplicarea scutirii de TVA la serviciile poștale.

De asemenea, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi a menționat că au fost propuse și acceptate câteva inițiative pentru a asigura condiții echilibrate de dezvoltare a mediului de afaceri, precum și îmbunătățirea și simplificarea mecanismelor fiscale naționale.

Articole asemănătoare

Back to top button