fbpx

grafic | Performanța lui Iurie Leancă sau „epoca de aur” a suportului financiar extern? În 2011-2014 Moldova a obținut circa 10 miliarde de lei doar din granturi

Fără asistență financiară externă, Republica Moldova poate doar supraviețui, dar nu se poate dezvolta. Este concluzia expertului economic Veaceslav Ioniță, care a analizat suportul extern acordat țării noastre în ultimii 20 de ani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În această perioadă, cheltuielile bugetului de stat au constituit 388 de miliarde de lei, iar 9,7% au fost acoperite din sursele externe, mai exact 5,5% din granturi și 4,2% din împrumuturi.

Dacă în perioada guvernării comuniste (2001-2009), veniturile obținute din granturi și împrumuturi externe au fost modeste (doar 1,4 miliarde lei), atunci după preluarea puterii de către forțele pro-europene, suportul financiar extern a crescut considerabil.

Expertul menționează că criza din 2008 a lovit puternic Republica Moldova și fără un suport extern ar fi fost imposibil onorarea obligațiilor Guvernului față de cetățeni. În anul 2010, cheltuielile bugetului de stat în proporție de 24% au fost acoperite din surse externe. Este mărimea-record a suportului financiar extern, fiecare al patrulea leu cheltuit de Guvern a provenit din granturi sau împrumuturi externe.

Gestionarea eficientă a relațiilor diplomatice de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iurie Leancă, a contribuit la acumularea veniturilor din asistență externă și în anii următori, constatau mai mulți analiști politici din acele timpuri.

Grafic realizat de expertul economic Veaceslav Ioniță

Perioada anilor 2011-2014 este considerată de expertul economic Veaceslav Ioniță drept „epoca de aur” a suportului financiar extern. Moldova a beneficiat de 13,1 miliarde de lei, dintre care 71% (sau 9,34 miliarde de lei) sub formă de granturi și doar 3,76 de miliarde de lei sub formă de împrumuturi.

În anul 2014, când Iurie Leancă deținea funcția de prim-ministru, granturile au atins nivelul-record de peste 4 miliarde lei sau 3% din PIB, indicator de 2,5 ori mai mare decât media în toți cei 20 de ani analizați.

Evenimentele din sectorul bancar, care au intrat în istoria recentă a țării ca „furtul miliardului”, și eforturile slabe după 2014 în recuperarea banilor furați, au știrbit credibilitatea Republicii Moldova în fața partenerilor externi, astfel încât în perioada 2016-2017 suportul financiar a fost dominat de împrumuturi.

Astfel, potrivit lui Veaceslav Ioniță, Moldova a beneficiat de un suport financiar extern de 9,6 miliarde de lei, dintre care 75% sau 7,2 miliarde de lei sub formă de împrumuturi și doar 2,4 miliarde de lei sub formă de granturi.

Expertul constată că nici în acest an nu au fost înregistrate succese la capitolul atragerii surselor de suport financiar extern. Până în septembrie 2019 au fost atrase doar 1,37 miliarde de lei.

„Este perioada când R. Moldova nu poate accesa nu doar granturi, dar și împrumuturi externe”, afirmă Ioniță, exprimându-și speranța ca acest blocaj extern să fie depășit în perioada imediat următoare.

Analiza completă poate fi accesată pe acest link.

Articole asemănătoare

Back to top button