fbpx

grafic | Expert: În 2020, Republica Moldova a avut cea mai mică inflație din istoria sa. Cum au evoluat prețurile la alimente

Indicele prețurilor de consum în anul 2020 a înregistrat o creștere de 0,39%, cea ce reprezintă cea mai mică creștere a prețurilor din toată istoria de 30 de ani a Republicii Moldova. Cel puțin asta afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță pe blogul său, făcând trimitere la datele Biroului Național de Statistică (BNS).

„Un nivel similar celui din 2020 a fost atins în anul 2009, tot an de criză, când prețurile au crescut cu 0,4% cea ce este aproape la fel ca în 2020. Cât nu ar fi de straniu dar o creștere mică a prețurilor nu înseamnă întotdeauna că e ceva bine. Pentru consumatori, da este bine, însă pentru agenții economici în criză, când scad volumele de vânzări, prețurile mici pot fi fatale. La noi se mai adăugă și importurile masive, care au inundat și mai tare piața datorită unui curs valutar puternic a leului moldovenesc față de valutele regionale”, a scris Veaceslav Ioniță.

„Cât privește prețurile la produsele alimentare, ele în 2020 au înregistrat o creștere de 1,7% cea ce plasează anul trecut pe locul II în ierarhia anilor cu cele mai mici creșteri de preț la produsele alimentare. Recordul este deținut tot de anul 2009, când prețurile la produsele alimentare pentru prima și unica dată în istoria Republicii Moldova au înregistrat o scădere de 3,8%”, a mai scris expertul.

Vezi și: grafic | Expert economic: Bugetul de stat pentru 2020 are o gaură neexecutată de cel puțin 5,5 miliarde de lei

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button