fbpx

grafic | Expert economic: Bugetul de stat pentru 2020 are o gaură neexecutată de cel puțin 5,5 miliarde de lei

Conform datelor oficiale ale Ministerului Finanțelor, în 11 luni ale anului 2020, bugetul de stat la capitolul cheltuieli a fost executat în volum de 43,4 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că în cele mai bune condiții în 2020 el a fost executat real, la capitolul cheltuieli, maxim în volum de 47,7 miliarde lei, ceea ce este cu 5,5 miliarde de lei mai puțin decât a fost aprobat în toamnă de Parlament la cea de a 3-a rectificare.

Afirmațiile îi aparțin expertului economic Veaceslav Ioniță, care susține că „bugetul de stat prezentat de către Guvern în Parlament nu are nimic cu viața reală și sunt niște foițe cu cifre, care nimeni nici nu se ostenește să le execute”.

„Trebuie să amintim că în vară, când Guvernul a aprobat planul anticriză, bugetul la capitolul cheltuieli a fost majorat până la 55,1 miliarde de lei, iar în toamnă Guvernul a fost nevoit să recunoască că nu are de unde găsi bani și cheltuielile au fost reduse cu 1,9 miliarde lei. De fapt, tot pachetul anticriză în fapt se execută din contul reducerilor altor cheltuieli bugetare extrem de necesare.

Dacă ținem cont și de reducerea operată în toamnă, atunci în 2020 Republica Moldova a stabilit recordul absolut din ultimii 6 ani de neexecutare a bugetului cu cel puțin 7,4 miliarde lei, față de planificat”, a scris Ioniță pe blogul său.

Potrivit lui, suma aprobată de Parlament a cheltuielilor bugetare și neexecutate în perioada 2015-2020 se ridică la 24,5 miliarde de lei.

„Sumele neexecutate reprezintă investiții ratate, infrastructură distrusă, drumuri nereparate, proiecte începute și nefinisate, etc.

Gaura de 5,5 miliarde lei din 2020 reprezintă în cea mai mare parte investiții care vor fi anulate, iar o parte din cheltuieli cum ar fi subvențiile agricultorilor, plăți curente și rețineri salariale sunt moștenirea rămasă pentru 2021”, a mai scris acesta.

Veaceslav Ioniță susține că dacă nimic nu se schimbă, atunci bugetul de stat aprobat în grabă pentru 2021 nu are nicio șansă de executare.

„În condiții ideale, gaura bugetară în 2021 va fi de cel puțin 2,5 miliarde de lei”, afirmă el.

Citește și: Dodon a promulgat Legea cu privire la Bugetul de Stat 2021. Principalele prevederi

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button