fbpx

General american: R. Moldova este în mijlocul unui război hibrid dus de Putin

Generalul american Philip Breedlove, fost comandant suprem al trupelor NATO, susține că Republica Moldova se află în mijlocul unuia din războaiele duse de președintele Federației Ruse Vladimir Putin, pe lângă cele din Ucraina și Georgia. În cazul Moldovei este un război hibrid, spune fostul comandant suprem NATO între anii 2013-2016, transmite IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Să ne amintim de Conferința de securitate la Marea Neagră, care a avut loc în aprilie la București, la care Moldova a participat cu o delegație numeroasă și a explicat foarte clar că țara este sub atacul Rusiei în toate zonele gri, subsumate noțiunii NATO de război hibrid. Și au cerut ajutor și sugestii, cum să reacționeze. Moldova este sub presiunea extremă a Rusiei”, a declarat generalul Breedlove într-un interviu cu Radio Europa Liberă.

Fostul comandant suprem NATO a menționat că, în Georgia, se văd presiuni politice imense, corupție și delapidări la scară națională, toate gândite să provoace căderea guvernului. „În Ucraina este un război în toată regula. Și acum, în Moldova, un atac hibrid asupra întregului sistem național de putere. Acestea sunt războaiele – la plural – războaiele domnului Putin. Iar Moldova este în centrul unuia dintre aceste războaie”, a notat Philip Breedlove.

În interviul cu Europa Liberă, generalul analizează situația din Marea Neagră, abandonată, în opinia sa, de NATO și Statele Unite în favoarea Rusiei, despre situația extrem de tensionată de pe Dunăre, unde Rusia s-a simțit „încurajată” să lovească în imediata vecinătate a României, țară NATO, dar și despre modul cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina, „exact așa cum vor decide liderii occidentali”, care pot alege să ajute Ucraina să învingă sau să o împingă spre o înfrângere pe câmpul de luptă sau la masa negocierilor.

Philip Breedlove a declarat că Marea Neagră este acum o zonă maritimă foarte importantă, dominată militar de Rusia pentru că NATO și SUA „s-au retras în realitate” din spațiul aerian și maritim.

Potrivit lui, atacurile rusești asupra porturilor ucrainene la Dunăre, în imediata vecinătate a României, țară NATO, demonstrează că Moscova „este dispusă să riște, iar aliații occidentali nu au reușit „să o descurajeze”.

În altă ordine de idei, generalul american a mai spus că Ucraina a reușit să „preia inițiativa”, iar Rusia va începe să se retragă. În opinia sa, războiul din Ucraina se va încheia „exact așa cum vor decide liderii occidentali”, în funcție de sprijinul militar pe care sunt dispuși să-l acorde Kievului.

Articole asemănătoare

Back to top button