fbpx

foto, video | „Armata rusă, pleacă acasă. Lasă Moldova în pace!”. Un grup de moldoveni au protestat în fața Ambasadei Rusiei din Irlanda

La 27 de ani de la conflictul armat de pe Nistru, un grup de moldoveni, stabiliți în Irlanda au ieșit în fața Ambasadei Rusiei pentru a comemora victimelor căzute în 1992.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cetățenii Republicii Moldova, care au ieșit în stradă în Irlanda, au venit în semn de respect și regret că nu pot fi acasă pentru a-i omagia pe eroi. Printre cei prezenți se afla și un veteran al acestui război care și-a exprimat indignarea față de prezența armatelor ruse pe teritoriul țării noastre.

„Am decis să venim la ambasada Rusiei și prin gestul nostru să aducem un omagiu celor pe care i-am pierdut în 1992. Deoarece nu putem să fim în locurile sfinte, am decis să venim aici, să îi comemorăm și să mai cerem o dată Rusiei să ne lase în pace, căci, se pare, că a uitat să-și ia mantaua și să plece acasă”, a declarat participantul la conflictul armat.

Protestatarii au mers și au aprins lumânări în memoria celor căzuți și au cerut respectarea angajamentelor luate la Summitul de la Instanbul din 1999 de retragere a armatei ruse.

La 2 martie 1992 Federaţia Rusă a început un război nedeclarat împotriva Republicii Moldova, operaţiile militare desfăşurându-se în estul țării. Războiul a avut importante consecinţe politice pentru Moldova: a acreditat ideea că tânărul stat nu poate funcţiona în afara sferei de influenţă moscovită și a consolidat poziţia politică a forţelor neocomuniste antinaţionale.

Articole asemănătoare

Back to top button