foto | Scene desprinse din filmele de groază în Cimitirul Evreiesc: Sute de morminte distruse și zeci de copacii doborâți

Câteva imagini surprinse de un internaut în Cimitirul Evreiesc din capitală, iar ulterior postate pe Facebook, nu doar că vor da fiori, dar la sigur că te vor duce cu gândul la ultimul film horror pe care l-ai văzut.
Mormintele distruse, copacii doborâți la pământ și gardurile care stau să cadă au creat din locul de veci un adevărat platou de filmare pentru filmele de groază, iar dacă să raportăm la realitate, acesta seamănă mai mult a gunoiște.
Cimitirul Evreiesc, amplasat pe strada Milano, este unul din cele mai vechi cimitire din Chișinău, dar și un monument istoric și artă de categorie națională. Funcționează din anul 1887, cu toate că primele morminte sunt atestate de la începutul secolului al XIX-lea, iar alte surse îi atribuie o vârstă de la 200 până la aproape 300 de ani.
Cel de-al Doilea Război Mondial a adus deteriorări considerabile în partea de est a cimitirului. În 1958, teritoriul a fost divizat în două părți, una dintre care a fost, ulterior, transformată de autorități într-o piață agricolă. Către 1960, partea de est a cimitirului a fost demolată, iar pietrele de morminte au fost zdrobite și apoi folosite la construcția gardului pentru partea de vest, dar și pentru alte cimitire din Chișinău, precum și pentru pavarea aleilor din actualul parc „Alunelul”, învecinat cu cimitirul. Pe teritoriul cândva ocupat de cimitir au mai fost amenajate terenuri de tenis și blocuri locative.
Cimitirul are în jur de 24.000 de mormite, deși unele surse oferă informația de peste 40.000 de morminte. Tot aici este amplasată o sinagogă funebră, unica în Moldova, acum ruinată. La fel, la mormântul unui aviator este instalat un monument cu o elice, care se rotește și în prezent.
Starea curentă a cimitirului este dezastruoasă. Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a evaluat cimitirul ca fiind într-o stare avansată de degradare, mormintele fiind lăsate în voia sorții, cu excepția celor pentru care se plătește anual o anumită sumă. De îngrijirea teritoriului se ocupă comunitatea evreilor din oraș și, formal, Primăria. Regulat, aici se petrec acțiuni de salubrizare organizate de voluntari, iar uneori în cimitir sunt organizate excursii turistice.