fbpx

foto | Moldova, în amintirile unui polonez. Cum a fost descrisă țara noastră în cartea scriitorului străin?

O carte scrisă din experiența unui străin pe meleagurile noastre a fost lansată astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. „O călătorie în lumea de odinioară. Amintirile unui polonez din Basarabia” a fost lansată de către Tadeusz Gaydamowicz.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cartea plină de povestiri și emoții a fost editată de Ambasada Republicii Polone la Chișinău anul precedent, cu ocazia Centenarului recuceririi Independenței Poloniei în 1918.

„În textele sale, Tadeusz Gaydamowicz, care acum locuiește în orașul Cracovia și are 96 de ani, povestește cum au ajuns polonezii aici, pe aceste meleaguri basarabene în perioada țaristă, apoi descrie viața polonezilor în perioada interbelică. Aceste texte sunt publicate în limba polonă și română.

În carte sunt inserate mai multe poze din arhiva personală a autorului. Prin intermediul acestor poze, noi putem cumva să ne imaginăm cum locuiau polonezii în Basarabia, care era modul lor de viață”, a menționat Bartlomiej Zdaniuk, ambasadorul Republicii Polone la Chișinău.

Foto: moldpres.md

Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a declarat că acest eveniment este parte a proiectului „Basarabenii în lume”, lansat acum 20 de ani, iar „creația dată este foarte prețioasă, pentru că reflectă istoria Basarabiei și a localităților noastre… Basarabia pe care noi o cunoaștem puțin”.

Volumul „O călătorie în lumea de odinioară. Amintirile unui polonez din Basarabia” de Tadeusz Gaydamowicz a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare, conform moldpres.md.

Foto: moldpres.md

Articole asemănătoare

Back to top button