fbpx

foto | În Moldova au locuit rinoceri fără corn? Descoperirea uluitoare făcută într-o carieră de nisip din Călărași

O descoperire uimitoare ne lasă cu multe semne de întrebare – într-o carieră de nisip din raionul Călărași al Republicii Moldova au fost găsite trei cranii pietrificate, care datează de milioane de ani.

Acestea au fost depistate de olarul Vasile Goncear, în satul Hoginești, în propria și singura carieră de argilă pentru olărit și nisip pentru construcții. Totul s-a întâmplat în timpul unor săpături, realizate pentru a extrage lut. Inițial, olarul nu avea nici cea mai vagă idee că ar fi vorba de rămășițile unor animale care au trăit cu milioane de ani în urmă, gândindu-se doar că ar putea fi oasele unor pești mari.

„Din start am găsit o bucată din maxilar, iar pe parcursul lucrărilor – și un craniu. Am strâns mai multe bucățele de oase foarte vechi, care erau acoperite cu piatră. Nu se înțelegea exact ce sunt acele rămășițe, cert era că sunt foarte vechi și aveau o formă deosebită. Din acest motiv, am apelat la specialiști ca să efectueze câteva investigații. Cu o zi înainte ca aceștia să ajungă, am mai găsit un craniu întreg”, a declarat Vasile Goncear pentru Sputnik.

După ce au aflat de această descoperire, paleontologii au plecat la fața loculului. Timp de o săptămână, zile în care au analizat locul și rămășițele găsite, cercetătorii au fost cazați în casa olarului – care i-a ajutat în toată această perioadă.

„Era vorba despre rinocerii fără corn, rămășițele cărora se aflau în nisip aproximativ între 10-12 milioane de ani. Sunt două cranii de rinoceri maturi și unul de un bebeluș. Se presupune că au fost o familie”, a anunțat autorul descoperirii.

Olarul a mai relatat pentru sursa citată că două relicve vor fi păstrate la muzeul „Casa Olarului”, iar cea de-a treia – la Muzeul de Etnografie din Hoginești.

Articole similare

Back to top button
Close