fbpx

foto | În ie și cu fusuri în mână. O șezătoare moldovenească, organizată în inima Marii Britanii

Moldovenii stabiliți în Marea Britanie, cuprinși de dorul de casă, au organizat o șezătoare ca pe vremuri. Îmbrăcați în straie populare, cu vin și plăcinte pe masă, conaționalii din diasporă au celebrat sărbătorile de iarnă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Evenimentul organizat de Asociația Moldo-Britanică „Vatra” a întrunit reprezentanți ai Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie și ai comunității moldovenilor din regiunea respectivă.

La șezatoare s-a ținut cont de obiceiurile și tradițiile neamului, de aceea, încă de la bun început, organizatorii au întâmpinat oaspeții cu pâine și sare, așa cum e primit la noi.

„Atâta timp cât cinstim valorile naționale și le ținem vii, avem rădăcini. Cei plecați de pe meleagurile natale cunosc cel mai bine ce înseamnă dorul, iar tradițiile sunt acelea care ne mângâie sufletul”, au menționat organizatorii.

În cadrul șezătorii au avut loc concursuri, precum cine toarce cel mai lung fir de lână sau cine dezghioacă cel mai repede porumbul. De asemenea, din program nu au lipsit nici cântecele tradiționale și horele moldovenești, care au strâns toți oaspeții grămadă.

Totodată, în cadrul șezătorii au evoluat mai mulți membri ai diasporei noastre din Marea Britanie: Valentina Răileanu, corul de barbați „LondonMoldovanSingers”, un grup de copii condus de Olesea Tudosan și Eugen Lozovan cu mai multe colinde la chitară.

Prezente pe mese au fost bucatele tradiționale – plăcinte, sarmalele, vin, care au fost savurate de concetățenii noștri adunați la sărbătoare.

Astfel de evenimente sunt organizate constant de către membrii diasporei Republicii Moldova, în scopul consolidării relațiilor între moldovenii care s-au stabilit peste hotarele țării și valorificării culturii naționale.

Articole asemănătoare

Back to top button