fbpx

foto | În Chișinău va fi construit un Cartier Istoric

În Chişinău ar putea fi construit un Cartier Istoric, în perimetrul străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni și Pușkin, care va include și porțiunea cu pavaj istoric de pe strada 31 August 1989. Proiectul a fost prezentat joi de Ministerul Culturii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conceptul, al cărui autor este arhitectul Roland Rotar, pornește de la o viziune unitară asupra acestui cartier istoric, unde se află mai multe clădiri istorice și de patrimoniu ale țării – Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național de Artă, Biblioteca Națională sau Palatul Național.

„Ne propunem ca acest cartier să devină o zonă culturală distinctă a unei capitale europene – cu spații publice în care să se desfășoare simultan evenimente, reabilitat cu materiale care se potrivesc cel mai bine contextului istoric”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținute cu acest prilej ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Potrivit ministrului, proiectul răspunde soluției identificate la platforma de discuții privind amenajarea străzii 31 August 1989, care a reunit reprezentanți ai Primăriei, ai societății civile și ai comunității de profesioniști – și anume, ca această porțiune să fie pietonală.

De asemenea, oficialul a mai specificat că Ministerul Culturii se angajează să amenajeze spațiile care aparțin statului din acest perimetru, strada propriu-zisă rămânând în responsabilitatea municipalității.

Tot joi, Ministerul Culturii a anunțat că va ataca cu recurs decizia Curții de Apel Chișinău în cazul Cafenelei „Guguță” – parte a nucleului istoric al capitalei, care riscă să fie demolată pentru a construi un bloc de oficii cu opt etaje.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Articole asemănătoare

Back to top button