fbpx

foto | Generații de medici le-au urmat exemplul și au învățat de la ei să salveze vieți! Nouă iluștri dintre iluștrii doctori ai Moldovei

Trăim într-o perioadă când medicii sunt cea mai de preț comoară a omenirii. Acum și întotdeauna, datorită omeniei, dăruirii și cunoștințelor lor, milioane de oameni își pot îmbrățișa părinții, copiii, iubitele sau iubiții, rudele și prietenii, iar valoarea muncii lor este mai mare decât toate averile existente.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În ajunul Zilei Lucrătorului Medical și al Farmacistului, ZUGO vă prezintă 10 iluștri dintre iluștrii doctori moldoveni. Unii dintre ei au plecat în neființă, însă moștenirea pe care au lăsat-o sistemului medical al țării și urmașilor lor este incontestabilă. Alții au decis să își construiască carieră peste hotare, dar pacienții de acasă sunt gata să îi găsească chiar și în altă țară pentru a primi consultații. Cineva, însă, încă mai este așteptat zeci de pacienți la ușa biroului, își pune zilnic halatul alb pe umeri și pornește în misiunea de salvarea a vieților omenești.

Chiar dacă avem o listă formată din nouă personalități, reiterăm că fiecare lucrător medical este valoros. Zilnic, „îngerii în halate albe” luptă pentru sănătatea noastră, indiferent de condițiile în care sunt nevoiți să lucreze, de salariile pe care le au, de echipamentele care le sunt puse la dispoziție, indiferent de oboseală și de dorul celor dragi. Ei toți merită admirația și respectul nostru!

Toma Ciorbă

Medicul basarabean care a fost inițiatorul construcției Spitalului de Boli Infecțioase. Doctorul a insistat asupra aplicării obligatorii a vaccinului antivariolic și a utilizării seroterapiei în tratamentul bolnavilor de difterie. Toma Ciorbă a condus spitalul care astăzi îi poartă numele mai bine de 30 ani, a fost medic sanitar al capitalei și a contribuit la pregătirea specialiștilor.

Foto: Wikimapia

Nicolae Testemițanu

La vârsta de doar 32 de ani, Testemițanu a devenit rector al Institutului de Stat de Medicină din Chișinău. El a deschis facultățile de Stomatologie, Perfecționare a Medicilor, Medicină Preventivă și Farmacie. În anul 1963 Nicolae Testemițanu a fost numit ministru al Sănătății al RSSM, funcție în care a elaborat strategii orientate spre consolidarea patrimoniului sistemului de sănătate. Savantul a publicat peste 220 de lucrări științifice, iar sub conducerea sa a fost elaborat conceptul de asigurare a populației rurale cu asistență medicală specializată.


Natalia Gheorghiu

Natalia Gheorghiu este considerată a fi pioniera chirurgiei pediatrice din Moldova. La inițiativa sa, în 1957, la Spitalul Republican pentru Copii s-a deschis, în premieră, o secție de chirurgie pediatrică, iar câțiva ani mai târziu savanta a contribuit la înființarea Centrului chirurgical pediatric, care îi poartă numele. Gheorghiu a instruit șase profesori universitari, 15 conferențiari și 20 de doctori în științe medicale.

Eva Gudumac

Eva Gudumac este o specialistă în domeniul chirurgiei pediatrice, care a fost aleasă ca membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei și deputată în Parlamentul Republicii Moldova. Din 1992, specialista este membră a Societății de chirurgie pediatrică din România, iar pe lângă lucrările de specialitate, Gudumac mai este și deținătoarea brevetului nr. 526352 pentru „Radiometrul diferențial de diagnostic medical” .

Foto: sănătate.md

Nicolae Anestiadi

În 1961 Anestiadi a efectuat prima operație pe cord în Moldova, iar în total, pe parcursul activității sale, a avut peste 1000 de intervenții de acest gen. Sub conducerea lui, în 1964, în cadrul Spitalului Clinic Republican a fost creată prima secție de chirurgie cardiovasculară, Anestiadi devenind astfel și fondatorul școlii de chirurgie cardiovasculară din Republica Moldova.

Foto: orasulmeuchisinau.wordpress.com

Anatolie Buzdugan

Anatolie Buzdugan, un medic originar din Fălești, a preluat conducerea Spitalului Județean Suceava în acest an. Doctorul a plecat în orașul din România acum 18 ani și a înființat acolo o secție de neurochirurgie. Anterior, acesta a fost șef al secției de neurochirurgie al Spitalului din Bălți, pe care a înființat-o.

Foto: antena3.ro

Nadejda Brânzan

Nadejda Brânzan a lucrat în spitalele raionale din Ștefan-Vodă și Rezina în calitate de infecționistă, iar ulterior a fost aleasă deputată în Parlamentul Republicii Moldova. Aceasta a pledat decretarea limbii române drept limbă de stat și  s-a preocupat de protecția femeilor, iar la inițiativa ei Parlamentul Moldovei a fost primul din spațiul ex-sovietic care a adoptat Hotărârea de adoptare la Convenția ONU cu privire la drepturile copilului.

Foto: Europa Liberă

Gavriil Boian

Doctorul a lucrat mai mulți la Institutul Mamei și Copilului. Pe lângă practica didactică și științifică, acesta efectua anual aproximativ 300 de intervenții chirurgicale în patologia colorectală și complicațiile ei la copii, iar colegii l-au supranumit „doctorul cu suflet și mâini de aur”.

Foto: sanatate.md

Gheorghe Paladi

Gheorghe Paladi este un specialist în obstetrică și ginecologie, ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei și membru de Onoare al Academiei Române. La vârsta sa onorabilă, acesta mai practică obstetrica și ginecologia în cadrul Spitalului Municipal Nr. 1 din Chișinău, care îi poartă numele din luna iunie a anului curent.

Foto: ea.md

 

Articole asemănătoare

Back to top button