fbpx

foto | „E ca un respiro pentru Moldova”. Ce înseamnă pentru cinci tineri din diasporă faptul că Moldova are în premieră președintă?

Mai mult de 260.000 de conaționali din diasporă și-au exercitat dreptul de a alege șeful statului în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. Cei mai mulți dintre ei și-au exprimat votul pentru Maia Sandu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În următoarele zile atât rețelele de socializare, dar și presa din Europa a vorbit despre victoria primei femei pentru postul de președinte în Republica Moldova. De aceea, am întrebat câțiva tineri moldoveni, care au votat în afara țării cum se simt, că în fruntea țării va fi o președintă, pentru prima dată în istoria țării.

Daniel Sîrcu

Fiind sincer și abordând la rece acest subiect, consider ca pentru mine nu înseamnă deloc un lucru ieșit din comun și deloc ceva ce ar fi într-un mod sau altul mai special. Faptul ca o femeie a devenit președintă este absolut normal pentru occident, la fel pentru un tânăr moldovean din diaspora.

Cu toate astea eu înțeleg ca pentru Moldova este o premieră și un pas destul de mare în lupta cu sexismul și cu alte probleme sociale cu care se confruntă națiunea de mulți ani. Acest fapt este un exemplu clar care demonstrează ca suntem pe calea cea bună. Succes doamnă președintă!”, spune Daniel Sîrcu, student în Olanda.

Foto: Daniel Sîrcu

Marina Chiru

Într-un stat din Est, în care predomină stereotipurile și prejudecățile, faptul că a câștigat o femeie alegerile prezidențiale este un semn puternic că în sfârșit ne putem asocia cu țările care demult au renunțat la diferențierile pe bază de gender și duc o politică frumoasă în care puterea de decizie o au ambele sexe în egală măsură.

De aici, din Danemarca, țară care se află în fruntea clasamentelor egalității de gen, și în fruntea căreia se află o femeie, este cu adevărat plăcut să văd că lucrurile încep să se miște în aceeași direcție și acasă.

Dar, până la urmă, victoria prezidențialelor nu constă în faptul că Maia Sandu e femeie, ci în faptul că a câștigat o persoană cu o experiență bogată în politică, o persoană cu tact și maniere, o persoană care vorbește limbi străine și care va fi o adevărată carte de vizită în UE și peste tot în lume.

Sper că Maia Sandu a învățat din greșelile din trecut și mai sper să nu se mai asocieze cu persoane dubioase, să fie transparentă și corectă și să ia cele mai corecte decizii. Îmi doresc ca Parlamentul și Guvernul să fie proeuropene și consider că Maia Sandu este cea mai în măsură să dea tonul acestor schimbări. Îi doresc succes și determinare!”, spune Marina Chiru, stabilită în Danemarca.

Foto: Marina Chiru

Răzvan Chirița

„Prima femeie președinte din Republica Moldova, aleasă duminică de majoritatea cetățenilor, este o dovadă că încet, încet gândirea în țara noastră se schimbă spre bine. În sfârșit oamenii nu mai deosebesc doi candidați pe bază de sex, ci în baza capacităților și valorilor pe care le dețin. 

Personal sunt mândru nu atât de ideea în sine de a avea o femeie președinte, ci de faptul că oamenii nu au văzut în asta o slăbiciune și au ales în baza unor criterii obiective.

Sper ca acest trend să continue să crească și să ajungem într-o zi să nu mai pună nimeni la îndoială că o femeie nu poate ocupa prima funcție în stat, iar o femeie într-o funcție publică importantă să fie la fel de normal ca un bărbat în aceeași funcție”, spune Răzvan, student în România.

Foto: Răzvan Chirița

Mihaela Galușca

„Noi scriem istorie zilnic, prin pași mici sau fapte mărețe. Să avem o președintă în fruntea țării, înseamnă, în primul rând, o nouă viziune și perspectivă. Știu că se spune, de obicei, că bărbații decid cu rațiunea, iar femeile cu inima. Ce ar fi dacă o persoană ar putea combina aceste două opțiuni?

Maia Sandu, doamnă de o inteligență rară, este capabilă să reînvie speranța oamenilor în posibilitatea de a trăi demn, în bunăstare și siguranță la tine în țară. În Danemarca prim-ministru este Mette Frederiksen, un exemplu de politician demn de urmat, respectată și iubită de danezi, ceea ce demonstrează că doamnele pot avea un impact puternic în viața unui popor.

Să fie această schimbare o nouă epocă pentru țara mea, Republica Moldova!”, spune Mihaela, studentă în Danemarca.

Foto: Mihaela Galușca

Ingrid Bîrcă

Victoria Maiei Sandu la prezidențiale a trezit sentimente de nedescris în mine, deși sunt absolut conștientă că nu va satisface așteptările multor oameni nu fiindcă nu poate, ci fiindcă e imposibil peste noapte.

Cred că din afara țării tabloul a fost mai plauzibil, iar faptul că a fost aleasă în fruntea statului o președintă, înseamnă o apropiere tot mai mare de Occident și de valorile secolului XXI. Aștept din tot sufletul să vin în țară și să simt schimbarea.

De ce să o simt? Fiindcă nu mereu schimbarea se vede sau poate fi atinsă, iar prima reformă în Moldova deja am simțit-o din plin pe 16 noiembrie”, spune Ingrid Bîrcă, stabilită în Statele Unite ale Americii.

Foto: Ingrid Bîrcă

Potrivit rezultatelor preliminare, prezentate de CEC, mai mult de 92% dintre conaționalii de peste hotare au votat-o pe lidera PAS. Igor Dodon a obținut doar 7,05% dintre voturile din afara țării.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button