fbpx

foto | Descoperire uluitoare în Mexic. Un templu dedicat unui zeu al fertilității și războiului, găsit de către arheologi

Cercetătorii din Mexic au făcut o descoperire macabră în aceste zile. Arheologii au găsit primul templu dedicat lui Xipe Totec, zeul fertilității și războiului, care era venerat prin sacrificarea şi jupuirea prizonierilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În urma unor cercetări amănunțite, mai multe dovezi demonstrează că preoţii care oficiau ritualurile sacrificau victimele într-unul dintre cele două altare circulare ale templului și îi jupuiau în celălalt, mai apoi, aceștia se acoperau cu pielea lor.

Zeci de localnici ai zonelor de centru și vest ale Mexicului, dar și cei din coasta golfului, l-au venerat pe Xipe Totec. Istoricii spun că descoperirea făcută acum în ruinele sitului arheologic Ndachjian-Tehuacan, din centrul statului Pueblaeste, este prima a unui templu dedicat zeului.

Arheologii au dat de mai multe artefacte, printre care și trei sculpturi din piatră, care-l reprezintă pe Xipe Totec. Acestea înfățisează două capete fără păr şi un trunchi, al cărui spate este acoperit de gravuri ce reprezintă pieile celor sacrificaţi.

„Din punct de vedere al execuţiei, sculptura este o piesă foarte frumoasă. Are dimensiuni de aproximativ 80 de centimetri înălţime şi o gaură în burtă, unde, potrivit surselor istorice, era plasată o piatră verde pentru a o «aduce la viaţă» în timpul ceremoniilor”, explică Noemi Castillo Tejero, arheologul care a condus proiectul.

Foto: archaeology.org

Așadar, cele două cranii au circa 70 de centimetri înălţime şi cântăresc aproximativ 200 de kilograme. Potrivit cercetătorilor, templul descoperit ar fi fost activ din jurul anului 1000 până aproape de anul 1260.

Din spusele reprezentanţilor institutului de arheologie din Mexic, Xipe Totec era unul dintre cei mai importanţi zei din Mexicul erei pre-hispanice şi era venerat în cadrul unor ceremonii numite Tlacaxipehualiztli – „să porţi pielea jupuitului”.

Acele victime cărora li se luau pielea erau omorâte în lupte cu gladiatori sua cu săgeți. După ceremonie, pielea lor era îngropată la baza altarelor, scrie digi24.ro.

Articole asemănătoare

Back to top button