fbpx

foto | „De ce un stat își vânează tinerii?”. O specialistă internațională în politici de sănătate, despre studenții la medicină dați în judecată de minister

Ala Nemerenco, o specialistă internațională în politici de sănătate, a făcut o postare pe reșelele de socializare despre cum mediciniștii la buget sunt obligați să ramburseze într-o singură tranșă cheltuielile pentru studii. În același mesaj, moldoveanca a adresat o listă de întrebări autorităților cu scopul de a ajuta avocații să privească aceste procese de judecată cu alți ochi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Nemerenco s-a arătat dezamăgită despre cum Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale „îi vânează” pe studenții la medicină, care și-au făcut studiile gratuit, dar aleg să își facă stagiul practic sau rezidentura în altă țară.

„Am văzut o decizie aplicată unui medic care își face rezidențiatul peste hotare și care va deveni cândva o mândrie pentru neamul nostru, acolo, în țara care î-l va adopta. Azi însă, țara lui, îl cară prin judecăți pentru a întoarce o sumă de 235.000 de lei, bani, pe care dacă i-ar fi avut, nu ar fi plecat nicăieri”, scrie specialista.

De asemenea, în aceeași postare, Ala Nemerenco a înaintat zece întrebări care o frământă și la care „nimeni nu ar putea răspunde”, dar despre care speră că vor fi un ajutor pentru avocații care ajung în fața instanței cu astfel de procese.

  1. De ce în domeniul medical nu este aplicată Hotărârea de Guvern nr 923, cu privire la plasarea în câmpul muncii a absolvenţilor instituţiilor de învăţămînt superior şi mediu de specialitate de stat, conform căreia, contractele trebuie să se semneze la încadrarea abiturientului în studii, dar nu la inițierea studiilor postuniversitare de rezidențiat, când se aplică responsabilitatea de rambursare și pentru perioada retrospectivă a studiilor universitare?
  2. De ce statul/ministerul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale și nu a acordat loc de trai, și din acest motiv absolventul nu a putut pleca să îndeplinească serviciul obligatoriu?
  3. De ce statul/ministerul nu oferă un salariu care i-ar acoperi tânărului medic costurile de trai și viață, astfel ca el să nu refuze să activeze conform repartizării, și să nu fie împins să caute un loc de muncă peste hotare?
  4. De ce contractele semnate la început de rezidențiat nu au avut inclusă suma reală pe care ar fi trebuit s-o restituie absolventul, deși aceste sume sunt cunoscute?
  5.  De ce contractele nu au locul aproximativ al repartizării, ci sunt din punct de vedere mult prea virtuale și un joc de-a „cum va fi noi vom decide”?
  6. De ce nu este calculată munca rezidentului, care include acordarea unei multiple game de servicii medicale și efectuarea a zeci/sute de gărzi pe parcursul a 3-5 ani de rezidențiat?
  7. De ce nu este calculat beneficiul adus sistemului de sănătate de către medicii rezidenți pe parcursul celor 6-12 luni obligatorii de activitate practică în cadrul instituţiilor medico-sanitare publice, conform necesităţilor sistemului de sănătate?
  8. Este această perioadă de activitate practică exclusă și din cei trei ani de servitute ca una deja executată?
  9. De ce un absolvent cu studii acoperite din buget trebuie să întoarcă o sumă mai mare decât cea care a cheltuit-o un absolvent care a studiat prin contract?
  10. De ce Guvernul, dacă a decis să-și umple caznaua furată mereu, o face doar din contul celei mai nobile și acut necesare societății și totodată celei mai prost plătite în continuare profesii – medicina?

Specialista în politici internaționale a mai menționat că în ultimul an și mai multe procese împotriva studenților la meidicină au fost deschise, iar acesta ar putea fi un factor care, la un moment dat, ar putea crea o reacție de respingere, care s-ar putea transforma într-o pierdere irecuperabilă a medicilor din țară.

 

Articole asemănătoare

Back to top button