fbpx

foto | Ce poți găti în acest an de Revelion și Crăciun? Idei de rețete pentru masa de sărbătoare

Noul an ne așteaptă în prag, iar pe cei ce aleg să serbeze pe stil vechi îi așteaptă și Crăciunul. Problema moldovenilor din această perioadă este, desigur, masa de sărbătoare. Dacă nu te-ai decis încă ce să gătești, ZUGO îți vine în ajutor. Îți propunem câteva rețete pentru mesele de sărbători.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

1. Aperitivul festiv „Brăduțul” (cu somon afumat)

Cu siguranță, un astfel de preparat va fi vedetă pe masă, iar ce mai mare avantaj este că se pregătește rapid Acesta poate fi umplut cu orice vă este pe plac cum ar fi: brânză, cașcaval, bacon, jambon sau pește.

Ingrediente:

  1. 800 gr. – aluat foietaj fără drojdie
  2. 150 gr. – somon afumat
  3. 125 gr. – cremă de brânză
  4. o lingură – mărar tocat
  5. un ou

Vezi aici modul de preparare.

Foto: valeriesfood.md

2. Ciuperci în sos de unt și usturoi

Această rețetă este pentru amatorii de ciuperci. Deși inițial pare banal, vă asigurăm că preparatul are un gust fenomenal.

Ingrediente:

  • un kg. – ciuperci champignon de dimensiuni mici
  • o ceapă medie tăiată cubulețe mici
  • 50 gr. – unt
  • o lingură – ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi
  • 1/3 ardei chili (opțional)
  • 50 ml – vin rose sau alb (opțional)
  • 4 fire de pătrunjel tocate mărunt

Vezi cum se prepară aici.

Foto valeriesfood.md

3. Iepure și cartofi la cuptor

Această rețetă este de-a dreptul delicioasă, iar dacă te-ai plictisit de carnea de pui, vită sau porc, poți încerca iepurele.

Ingrediente:

  • un iepure de circa 2 kg
  • un kg. – cartofi (de mărime mici spre medie)
  • un morcov (de dimensiune mare)
  • 2 cepe (medii)
  • 3 căței de usturoi
  • 6 roșii (circa 500 gr.)
  • 100 ml. – vin alb de masă
  • 500-600 ml. – bulion de pui sau de legume
  • 2 crenguțe proaspete de rozmarin (sau uscat)
  • o crenguță cimbru
  • sare și piper negru
  • ulei de floarea soarelui

Vezi aici cum se gătește preparatul.

Foto valeriesfood.md

4. Cordon bleu (ruladă din pui cu șuncă și cașcaval)

Această rețetă provine din bucătăria elvețiană și se presupune că a apărut în anii 40 ai secolului trecut.

Ingrediente:

  • 2 bucăți de piept de pui (a câte 400 gr. fiecare)
  • 8 felii – șuncă de vită (sau de porc)
  • 4 felii de cașcaval (la alegere)
  • 3 ouă de găină
  • 3 linguri – făină albă
  • 5 linguri – pesmeți măcinați
  • o linguriță – cimbru uscat (sau proaspăt)
  • 1/3 linguriță – boia de ardei iute (sau dulce)
  • ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • sare și piper negru

Vezi modul de preparare aici.

Foto valeriesfood.md

5. Cușma lui Guguță

Cum era și de așteptat, lista incude desert. Ce poate fi mai bun decât tradiționalul tort „Cușma lui Guguță”? Majoritatea am copilărit cu acest preparat dulce, iar când veneau sărbătorile, abia așteptat să ne satisfacem papilele gustative.

Ingrediente:

Pentru clătite

  • 3 ouă
  • 600 ml. – lapte
  • 240 gr. – făină
  • 2 linguri – lapte condensat
  • o lingură – ulei de floarea soarelui
  • o linguriță – esență de vanilie

Pentru cremă

  • 100 ml. – smântână grasă de casă
  • 200 ml.- smântână dulce 35%
  • 100 gr. – zahăr pudră
  • Coaja rasă de la portocală (opțional)

Pentru decor

  • Ciocolată neagră

Vezi modul de preparare al desertului aici.

Foto: teoskitchen.com

Sperăm că acest articol te-a ajutat. Mai ai alte idei de bunătățuri?

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button