fbpx

foto | A avut posibilitatea să studieze în America, însă a ales… Moldova. Cunoaște-o pe Adelina Andrei, olimpică la matematică

Matematica reprezintă una dintre disciplinele școlare care le dau elevilor bătăi de cap. Totuși, sunt și dintre cei pentru care cifrele au devenit un stil de viață, iar rezolvarea de probleme – o activitate zilnică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Unul dintre acești copii este Adelina Andrei. Aceasta studiază în clasa a X-a, la Liceul Teoretic „Orizont”. Recent, Adelina a fost desemnată una dintre câștigătoarele Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete. Concursul a fost organizat de Regatul Țărilor de Jos și s-a desfășurat în perioada 15-21 aprilie.

Am încercat să o cunoaștem mai bine pe Adelina, să aflăm ce face în timpul liber, ce părere are despre sistemul educațional din Republica Moldova, dar și ce sfaturi are pentru absolvenții din acest an, care sunt nevoiți să se pregătească de sine stătător.

Foto: Facebook

Ce premii importante/ mențiuni ai obținut până acum?

„Pe parcursul ultimilor ani, am avut onoarea să reprezint Republica Moldova la mai multe competiții internaționale, de la care m-am întors cu mai multe premii: medalie de bronz la Olimpiada Internațională la Științe pentru Juniori (2018), medalie de bronz la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (2019, 2020), mențiune de onoare la Olimpiada Internațională de Chimie”.

Foto: Facebook

Cum arată o zi obișnuita din viața ta, câte ore dedici pregătirii pentru olimpiade?

„De obicei, nu am un program strict pe care îl urmez. Sunt zile în care stau până seara târziu încercând să rezolv o problemă sau să învăț o temă nouă. Totuși, sunt și zile în care simt nevoia să mă relaxez. Cu toate acestea, încerc să fac câte ceva în fiecare zi, și asta pentru a mă autodezvolta, nu doar din obligație pentru olimpiade. Nu îmi impun un anumit număr de ore pentru studiu. Consider că nu este ok să crezi că dacă înveți două ore îți este garantată nota 10 la test sau un loc premiant la olimpiadă. Cineva poate învăța câte șapte ore pe zi, altcineva câte două, iar în final să obțină același rezultat. Nimic nu cade din cer și pentru orice vrei să obții – trebuie să muncești. Dacă e să spun din propria experiență, acord studiului săptămânal între cinci și 15 ore”.

Foto: Facebook

Care sunt schimbările din programul tău acum, în carantină?

„Dacă la începutul anului 2020 aveam un plan stabilit și clar, acum, din cauza situației pandemice, nimic nu mai este cert. Programe de participare pentru tineri au fost, sunt și vor mai fi. Chiar dacă e carantină, lecțiile continuă online, însă am mai mult timp liber pentru studiu, alte activități care îmi place și desigur… somn😉.”

Ce crezi că face diferența dintre un elev conștiincios, care se preocupă de studierea în egală măsură la fiecare disciplină, și un olimpic care are performanțe într-un anumit domeniu?

„Diferența este că un elev olimpic simte plăcere în procesul de rezolvare a fiecărei probleme și idei noi pe care o are. Acesta se dedică în totalitate unui anumit domeniu, iar aceasta îi devine rapid pasiune”.

Foto: Facebook

Presupun că, mergând pe la olimpiade internaționale, ai cunoscut elevi din alte țări. Din punctul tău de vedere, care țară are cel mai bun sistem de educație?

„Pentru mine este dificil să spun care este cel mai bun sistem educațional, deoarece putem analiza această întrebare din mai multe puncte de vedere: pregătirea pe care o oferă școala pentru viața de zi cu zi, pregătirea pentru olimpiadele internaționale, dezvoltarea multilaterală, integrarea cu succes pe piața muncii. Totuși, din cele văzute de mine, performanțe la concursuri demonstrează elevii din China, Federația Rusă, România, Statele Unite ale Americii. În acest context, pot să menționez că Moldova se află în mijlocul clasamentului țărilor participante”.

Foto: Facebook

Ce crezi că îi lipsește sistemului nostru educațional?

„Sistemului educațional din Republica Moldova îi lipsesc suficiente cadre didactice dedicate și competente. Profesorii te pot face să iubești o disciplină, să îți descoperi capacitățile personale, să vii cu drag la școală. Tablele electronice pe care nimeni nu le folosește, calculatoarele pe care le deschidem de două sau trei ori pe an și televizoarele din sălile de curs nu își au rostul dacă nu sunt cadre didactice. De asemenea, în societatea noastră lipsește respectul pentru profesorii și munca depusă de ei. Acest lucru este demonstrat atât de elevi, cât și de părinți”.

Știu că doi ani în urmă ai fost acceptată la doua dintre cele mai populare programe de schimb de experiență: FLEX și Eastern Partnership. Ce te-a determinat să renunți la ele și să rămâi în țară?

„Am aplicat la aceste două programe mai mult pentru experiența pe care urma s-o acumulez și mă gândeam că dacă voi fi selectată, voi accepta să plec peste hotare. În timp însă, au apărut și alte oportunități, probleme de ordin personal și din cauza aceasta a trebuit să refuz. Un alt factor care mi-a influențat decizia este că, dacă plecam, nu aș mai fi avut posibilitatea să particip la olimpiade și să-mi reprezint propria țară”.

Care este sfatul tău pentru absolvenții clasei a XII-a de anul acesta, nevoiți să se pregătească de acasă, prin intermediul orelor online?

„Consider că absolvenții de anul acesta au câteva avantaje față de ceilalți. De obicei, lunile aprilie și mai sunt dedicate revizuirii materiei. Anul acesta, așa cum lecțiile sunt online și toată lumea se află în carantină, elevii claselor a XII-a pot acorda mai mult timp studiului. De asemenea, vreau să menționez că alături de alți colegi olimpici din liceul meu, am organizat în primul semestru lecții gratuite de matematică, fizică, chimie și informatică pentru clasele liceale. În acele săptămâni, am observat că o pregătire sistematică le oferă elevilor mai multă încredere în sine”.

Foto: Facebook

Cât de eficientă consideri predarea la distanță?

„Nu pot să-mi exprim părerea despre alte școli, însă în ceea ce privește liceul meu, predarea este la un nivel înalt și se urmează cu strictețe un orar fix. Consider ca lecțiile online au atât avantaje, cât și dezavantaje. Pentru unii este mai greu să însușească tema fără a avea profesorul în fața. Pe de altă parte, acasă putem avea un ceai alături, suntem mai relaxați și economisim timpul pierdut pe drumul până și de la școală”.

Ce preferi să faci atunci când te relaxezi? O elevă olimpică are timp pentru filme, seriale si distracții? Care sunt producțiile cinematografice preferate?

„Când mă relaxez prefer să mă uit la un film, serial, să citesc o carte, să ies în oraș cu familia sau prietenii. De asemenea, îmi place să ascult muzică. Să fii olimpic nu înseamnă să stai mereu cu nasul în cărți. Timp liber întotdeauna se găsește, iar asta ține mult de cum ne organizăm timpul. Time managementul este ceva la care și eu trebuie să lucrez… Îmi este greu să aleg o producție cinematografică preferată, deoarece atunci când mi se pare că un film sau un serial este cel mai bun, găsesc altul care mă impresionează. Cu toate acestea, prefer să privesc ficțiune, dramă sau aventură”.

Foto: Facebook

Care sunt planurile tale de viitor și unde te vezi peste 10 ani?

„E greu să îți faci planuri pentru viitor, deoarece lucrurile se schimbă foarte repede și imprevizibil. La începutul acestui an nu cred că cineva se gândea că vom ajunge într-o astfel de situație ca acum, cu hotare închise, curse de avion anulate, accesul în parcuri interzis…Totuși, în următorii 10 ani plănuiesc să mă dezvolt pe plan personal și profesional, astfel încât să devin cea mai bună versiune a mea”.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Articole asemănătoare

Back to top button