fbpx

Formele de feminin pentru funcții, profesii și calificări ar putea fi adăugate în Clasificatorul Ocupațiilor 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției intenționează să completeze Clasificatorul Ocupațiilor cu formele de feminin pentru funcții, profesii și calificări, după ce mai multe organizații neguvernamentale care promovează egalitatea de gen au solicitat acest lucru.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Subiectul a fost abordat la o şedinţă a Confederaţiei Naţionale a Patronatului la care au participat şi reprezentanţi ai Academiei de Ştiinţe.

Potrivit specialiștilor, acest lucru va duce la dublarea volumului nomenclatorului.

„Nu este raţională modificarea clasificatorului prin aspect de gender. Am venit cu o soluţie, dacă angajatorii propriu-zis îşi doresc să racordeze la feminin ocupaţiile pe care le au sau la genul masculin ocupaţiile din clasificator nu au decât să o facă în contractul individual de muncă.

Dacă cineva vrea să se numească stivuitoristă sau tractoristă n-au decât să o facă în contractele individuale de muncă”, a spus Vlad Caminschi, director executiv CNPM.

Lingviștii, de asemenea, consideră acest lucru inutil, însă activiștii civici nu sunt de acord cu argumentele pe care le aduc aceștia.

„Nu sună bine pentru că nu am folosit acel cuvânt la feminin niciodată. Hamală sună perfect, sudoare sună perfect, sudoră sună şi mai bine.

Este exact timpul să avem acordul la gen pentru funcţiile de feminin deţinute de femei”, a accentuat Antoniţa Fonari, Directorul Pltaformei pentru Cetăţenie Activă.

Modificările Clasificatorului Ocupațiilor sunt în proces de examinare, iar Ministerul Sănătății a angajat deja un exper care va discuta cu angajatorii, va analiza toate sugestiile primite, iar după va aduce la cunoștință constatările sale, vor fi organizate dezbateri și va fi luată o decizie.

Articole asemănătoare

Back to top button