fbpx

Fondul Monetar Internațional, deschis să ajute țara noastră. Republica Moldova va primi ultimele tranșe de la FMI, în sumă de 66 milioane de dolari 

În cadrul discuției autorităților moldovenești cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, care se află în aceste zile într-o vizită de lucru la Chișinău, șeful misiunii, Ruben Atoyan, a menționat că situația din Republica Moldova a fost monitorizată foarte atent, iar FMI este deschis spre a ajuta țara din punct de vedere financiar.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prim-ministra Maia Sandu a accentuat că la Chișinău există voință politică necesară pentru a asigura curățarea completă a instituțiilor statului de persoane corupte, reformarea autentică a justiției și edificarea unor structuri de stat eficiente în care cetățenii să aibă încredere.

„Este important să avem o procuratură independentă și profesionistă care să pună capăt schemelor de corupție, să identifice persoanele implicate în fraudă și să sancționeze toți vinovații.

Vrem să ne asigurăm că, orice se va întâmpla pe scena politică în viitor, nu va mai fi posibilă subordonarea instituțiilor intereselor politice sau economice”, a spus Maia Sandu.

Totodată, șeful misiunii FMI a declarat că își manifestă toată deschiderea pentru a ajuta Republica Moldova, precizând că programul cu FMI a fost suspendat ca urmare a Legii amnistiei fiscale din 2018 și a pachetului legislativ privind reforma fiscală.

De asemenea, oficialul a menționat că reluarea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional și implementarea prevederilor Memorandumului de politici economice și financiare vor permite Republicii Moldova să primească ultimele două tranșe din programul de finanțare din partea FMI, în sumă totală de circa 66 de milioane de dolari.

În acest program se include menținerea stabilității economice prin curățarea sectorului financiar, consolidarea cadrului de reglementare și supraveghere, asigurarea unei creșteri economice mai mari și sustenabilității finanțelor publice.

Prim-ministra a mai subliniat necesitatea de a susține oamenii cu venituri mici.

„În ultimii ani, am mers aproape în fiecare sat din Moldova. Am văzut multă sărăcie. Trebuie să ne asigurăm că oamenii acestei țări nu vor mai plăti pentru actele de corupție comise de anumite grupuri de interese”, a conchis aceasta.

La întrevederea de miercuri au participat Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, și consilierul Prim-ministrului, Vlad Kulminski.

Articole asemănătoare

Back to top button