fbpx

Europarlamentar: „Războiul creează noi premise de soluționare a conflictului transnistrean”

Rusia folosește gazul drept armă energetică împotriva Republicii Moldova și a întregii Europe. Totuși, politica promovată de Vladimir Putin are efect invers, iar blocul comunitar devine tot mai puțin dependent de gazul rusesc. O spune europarlamentarul român, Eugen Tomac. Potrivit eurodeputatului, slăbirea Rusiei creează premise noi de soluționare a conflictului transnistrean întrucât Ucraina nu va mai tolera zone de instabilitate în regiune, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aflat într-o vizită oficială la Chișinău, europarlamentarul român Eugen Tomac spune că a găsit Republica Moldova lovită de multiple crize. Potrivit oficialului, criza energetică provocată de Rusia prin bombardarea infrastructurii energetice ucrainene are menirea de discredita guvernarea proeuropeană de la Chișinău.

„Rusia își dorește să destabilizeze situația în Republica Moldova, să creeze această stare de nesiguranță, să pună o presiune în plus pe conducerea Republicii Moldova tocmai pentru a încerca să vândă ulterior teza că dacă vreți să scăpați de frig, soluția este Rusia. Pe acest șantaj energetic Putin accelerează foarte puternic. Și aici e vorba de trădare din partea celor care timp de 3 decenii în loc să consolideze independența energetică a Republicii Moldova, nimeni n-a vrut să lucreze la dosarul interconectării energetice cu România. Acum România oferă resurse energetice, dar infrastructura comună pe care o avem este limitată”, a spus Eugen Tomac în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Oficialul se arată convins că Rusia pierde tot mai mult teren pe plan internațional și devine un stat agresor, izolat de lumea democratică. Potrivit lui Eugen Tomac planurile Rusiei de a folosi arma energetică în raport cu Uniunea Europeană au eșuat.

„Nimeni nu credea că Ucraina va fi în stare să reziste, însă lecția din 2014 i-a trezit în fața unei noi realități. Războiul a rescris istoria Europei, Putin și-a dorit să slăbească NATO prin propagandă, amenințări. Efectul este că NATO acum este un bloc mult mai consolidat. După un secol de neutralitate, Finlanda și Suedia au aderat la NATO. Putin și-a dorit să mențină Ucraina în sfera sa de influență. Efectul este că ucrainenii cel puțin două secole nu vor uita acest război. Rusia a pierdut Ucraina. Dacă anul trecut statele UE depindeau în proporție de 40% de importurile de gaz din Rusia, acum volumul importurilor de gaz a ajuns la 8%”, a punctat europarlamentarul.

Eugen Tomac mai spune că victoria Ucrainei în acest război va determina soluționarea pașnică a conflictului transnistrean.

„Războiul creează noi premise pentru soluționarea conflictului transnistrean. Pentru că Ucraina este determinată să elimine orice provocare din zonă și are tot interesul să susțină Chișinăul în rezolvarea acestei chestiuni. Acest conflict poate fi rezolvat pașnic prin convingerea celor de la Tiraspol să-și caute o nouă preocupare”, a mai spus Eugen Tomac.

Articole asemănătoare

Back to top button