fbpx

Egali cu mămicile. CC a decis că și tații cu patru sau mai mulți copii vor putea beneficia de asigurare medicală gratuită

În urma unei sesizări depuse de către un grup de deputați, Curtea Constituțională (CC) a pronunțat astăzi o hotărâre privind prevederile legale care le permiteau doar mamelor cu patru sau mai mulți copii să beneficieze de asigurare medicală din partea Guvernului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Curtea a analizat această sesizare prin prisma articolelor 16 și 47 din Constituție, care garantează principiul egalității în fața legii și a autorităților publice și, respectiv, dreptul la asistență și protecție socială. Așadar, în urma analizei făcute, CC a decis că prevederile date sunt contrare Constituției.

Totodată, Curtea a menționat faptul că progresul egalității între sexe reprezintă astăzi un scop major în rândul statelor membre ale Consiliului Europei și doar motive foarte puternice pot justifica un tratament diferențiat pe criteriu de gen. Astfel, Curtea Europeană a subliniat că statele părți la Convenție nu pot impune tradiții care derivă din ideea că bărbatul joacă un rol primordial, iar femeia un rol secundar în familie.

În concluzie, CC a și recunoscut constituționale textele:

„mame” de la articolul 4 alineatul (4) litera m) din Legea nr. 1585 din 27 februarie 1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală; și

„mamele” de la punctul 34 subpunctul 2 litera f) din Regulamentul privind acordarea/suspendarea statutului de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1246 din 19 decembrie 2018, în măsura în care de asigurarea obligatorie de asistență medicală beneficiază ambii părinți ai celor patru sau mai mulți copii, în condiții egale.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button