fbpx

După Eurespal, au fost retrase încă patru medicamente din farmacii. Preparatele conțineau aceeași substanță periculoasă

După retragerea de pe piața farmaceutică a siropului Eurespal, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) oprește distribuția și comercializarea preparatelor ce conțin substanța activă fenspirida, în special patru produse medicamentoase.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Directorul general al AMDM, Vladislav Zara, a semnat un ordin în acest sens. Așadar, se interzice comercializarea Epistat 80 mg comprimate cu eliberare prelungită, Fenspirid-LF 80 mg comprimate filmate, Siresp 2 mg/ml sirop, Tirfens 80 mg comprimate filmate. Preparatele erau utilizate la copii și adulți pentru ameliorarea tusei cauzată de bolile pulmonare.

Această decizie a fost luată la recomandarea Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilență, fiiind o măsură de precauție pentru a proteja pacienții în timp ce PRAC reexaminează riscul apariției tulburărilor de ritm cardiac.

Amintim că, tot în această săptămână, de pe piața farmaceutică au fost retrase și loturile Eurespal 2 mg/ml sirop și Eurespal 80 mg comprimate, iar asta după recomandările făcute în urma unui studiu efectuat pe animale, realizat de o companie farmaceutică și care reprezintă o măsură de precauție pentru a proteja pacienții de astfel de riscuri.

„Cazurile de probleme ale ritmului cardiac au fost raportate la pacienții care au luat aceste medicamente în trecut. Pentru a studia legătura potențială dintre fenspiridă și aceste dereglări ale ritmului cardiac, au fost petrecute studii pe animale, care arată că fenspirida posedă potențialul de a prelungi intervalul QT la oameni”, se menționează într-un comunicat emis de AMDM.

În această perioadă au fost înregistrate cinci cazuri de tulburări a ritmului cardiac, provocate de medicamente ce conțin substanța activă fenspirida.

Articole asemănătoare

Back to top button