fbpx

„Dreptul majorității la sănătate trebuie să prevaleze”. Nemerenco, despre nemulțumirile privind regulile de vaccinare ale profesorilor

Ministra Sănătății, Ana Nemerenco a venit cu un răspuns la criticile apărute după ce Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a recomandat personalului didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat să efectueze din cont propriu o dată la 14 zile, rezultatul unui test la COVID-19.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Alei Nemerenco, revenirea elevilor cu prezența fizică în școli de la 1 septembrie, impune creșterea unui grad cât mai mare de vaccinare în rândul profesorilor. Rata de vaccinare în rândul persoanelor adulte ce activează în instituții de învățământ, ar trebui să ajungă lacel puțin 95%, până la 1 octombrie 2021.

„Nu facem mișcări pentru a introduce obligativitatea vaccinului. Dar Constituția prevede că dreptul majorității la sănătate prevalează asupra dreptului individual, nimeni nu are dreptul de a pune în pericol viața și sănătatea altora, mai ales când e vorba de copii. Copiii trebuie să învețe într-un mediu sigur. La momentul deschiderii școlilor cu prezența fizică, pericolul de transmitere a virusului este foarte mare. Putem opri circulația virusului doar prin acoperirea vaccinală”, a spus ministra în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la Moldova 1.

„Ar trebui să plătim din contribuția fiecăruia ca să achităm testele celor care nu vor să se vaccineze?”

Tot aceasta a declarat că testarea se va face pe cont propriu, întrucât statul nu intenționează să suporte astfel de cheltuieli.

„În rândul personalului didactic avem o rată a vaccinării care variază între 40% la 60%. Testul este necesar pentru a asigura siguranța copiilor și a cadrelor didactice. Vreau să întreb cetățenii care s-au vaccinat, ei vor să ofere din contribuția lor medicală celor care refuză să se vaccineze? Acești bani pot fi cheltuiți pentru întreținerea școlilor, pentru reparația lor. Ar trebui să plătim din contribuția fiecăruia ca să achităm testele celor care nu vor să se vaccineze?”, a mai menționat Nemerenco.

Nemerenco aduce exemplul Canadei

De asemenea, în cadrul unei postări pe Facebook, ministra Sănătății a dat replică reacțiilor Sindicatelor privind regulile de vaccinare ale profesorilor, aducând exemplul Canadei, a cărei Uniuni a Pedagogilor a solicitat introducerea obligativității testării anti-COVID-19 a profesorilor .

„Cu referire la reacția Sindicatelor din domeniul educației – în Canada Uniunea Pedagogilor și anume Federația Autonomă a Educației care reprezintă pedagogii școlilor primare și secundare a provinciei Quebec au solicitat Guvernului în legătură cu începutul anului școlar introducerea obligativității testelor în scoli pentru pedagogi în legătură cu faptul că o parte din colegi nu sunt vaccinați. Pedagogii au relatat în adresarea lor că își doresc și au dreptul la un spațiu sigur pentru ei și elevi, dar și la revenirea normalității în școli – adică, vaccinați sau cu test, și fără măști”, se arată în mesaj.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button