fbpx

Dragalin primește un „nu”? Grosu: PA și CNA vor rămâne entități separate

Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție vor rămâne entități separate, afirmă președintele Parlamentului. Igor Grosu anunță că PA va deveni Direcția Națională Anticorupție, concentrându-se pe cazurile de corupție mare, în timp ce CNA se va ocupa de corupția sistemică. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Igor Grosu a precizat că PA va fi transformată în Direcția Națională Anticorupție (DNA) și se va ocupa exclusiv de dosarele de corupție mare.

Conform declarațiilor, DNA nu va reprezenta în instanță dosare cu sume mici sau cazuri nesemnificative, ci se va concentra pe investigarea și urmărirea dosarelor de corupție de amploare. În același timp, CNA va continua să se ocupe de corupția sistemică, colaborând cu procuraturile municipale și raionale.

În plus, președintele Parlamentului a menționat că până la sfârșitul sesiunii parlamentare va fi propusă spre dezbatere modalitatea de funcționare a Tribunalului Anticorupție, o inițiativă a președintei Maia Sandu. Acest tribunal va examina cauzele inițiate de Procuratura Anticorupție și va analiza contestațiile împotriva deciziilor Autorității Naționale de Integritate, inclusiv cererile de confiscare a averilor.

Grosu a subliniat importanța obținerii de rezultate concrete în lupta împotriva corupției, în conformitate cu condiționalitățile stabilite de partenerii internaționali ai Republicii Moldova. El a menționat sprijinul acordat de Bruxelles și aprecierea pentru progresele realizate, subliniind totodată necesitatea livrării de rezultate concrete în conformitate cu cele 9 condiționalități stabilite.

„Angajamentul este ca până la finele acestei sesiuni să fie propus spre discuții publice și să avem o dezbatere referitoare la cum să arate acest tribunal. Este mult de lucru, asta ni s-a spus și la Bruxelles. Ei salută toate procesele pe care deja le-am pornit, se uită foarte atent, ne-au încurajat, ne-au și lăudat, dar au zis că au nevoie și să fie livrate rezultate concrete pe cele 9 condiționalități.”, a spus Igor Grosu.

Articole asemănătoare

Back to top button