fbpx

Document scurs: Alegerile anulate au scos România din Visa Waiver

O notă internă a Consiliului Național de Securitate, nepublicată anterior și obținută de Politico, arată că Statele Unite au luat în calcul, în cadrul deciziei de eliminare a României din cadrul programului Visa Waver, și nerespectarea de către România a ceea ce Casa Albă a considerat a fi normele democratice, după ce a anulat alegerile prezidențiale din 2024, câștigate de pro-rusul Călin Georgescu, citează G4media.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Departamentul de Securitate Internă a anunțat în martie că România a fost eliminată din programul său de scutire de vize, în parte pentru a „asigura securitatea frontierelor și a imigrației”.

George Simion, care se declară suveranist și patriot, a mulțumit public Administrației Trump pentru că a menținut vizele pentru cetățenii români și a scos definitiv România din programul Visa Waiver.

„Mesajul de la Washington a fost foarte puternic. Mulțumim Homeland Security și Departamentului de Stat pentru că au transmis României un avertisment, un avertisment corect, că nu mai este o democrație și că nu mai poate fi parte din Programul Visa Waiver”, a declarat George Simion într-un interviu acordat unui influencer MAGA, Jack Posobiec.

George Simion a făcut mai multe vizite în SUA înainte de scoaterea României din programul Visa Waiver. El s-a întâlnit cu membri MAGA, mișcarea care îl susține pe președintele Donald Trump.

Vicepreședintele JD Vance a citat votul anulat din România într-un discurs susținut în luna februarie la conferința de securitate de la Munchen, ca un exemplu a ceea ce el a numit o „retragere” a Europei în ceea ce privește libertatea de exprimare și democrația.

Cum a decis SUA eliminarea României din programul Visa Waver, potrivit notei interne obținute de Politico

„Dar o notă internă a NSC, nepublicată anterior și obținută de Daniel Lippman (corespondentul cotidianului la Washington), a arătat că administrația Trump a luat în considerare și un alt factor: nerespectarea de către România a ceea ce Casa Albă a considerat a fi norme democratice, după ce a anulat alegerile anul trecut”, precizează Politico.

Memorandumul „rezumat al concluziilor” de la reuniunea comitetului de coordonare a politicilor NSC din 14 martie arată că au existat unele disensiuni interne cu privire la această măsură.

Ambasada SUA la București a declarat că „eliminarea desemnării României ar putea duce la deteriorarea imaginii SUA”, conform documentului.

Dar comitetul, prezidat de directorul senior al NSC pentru Europa și Eurasia, ANDREW PEEK, a declarat că este important să se asigure că România „susține procesul democratic și desfășoară alegeri libere, corecte și transparente”. Reuniunea a fost organizată pentru a decide cum să contribuie la un „efort mai amplu al administrației de a preveni deteriorarea normelor și practicilor democratice în Europa în general”, conform memorandumului.

„Protejarea integrității sistemului nostru de imigrație și de vize este esențială pentru asigurarea securității noastre naționale”, a afirmat un oficial al Casei Albe într-o declarație pentru National Security Daily, newsletterul Politico. „Există cerințe stricte pentru a beneficia de programul Visa Waiver, pe care nu era clar dacă România le îndeplinise atunci când administrația Biden a grăbit procesul în zilele sale de declin. În mod separat, suntem îngrijorați de acțiunile antidemocratice din Europa, inclusiv de lupta împotriva anumitor puncte de vedere”.

Purtătoarea de cuvânt a DHS (Departamentul american pentru securitate internă), TRICIA MCLAUGHLIN, a spus într-o declarație că este „recunoscătoare pentru parteneriatul strâns al României de-a lungul anilor pentru a spori cooperarea în domeniul securității” și că țara ar putea fi reconsiderată pentru program în viitor.”

Un purtător de cuvânt al Ambasadei României a declarat într-un comunicat că astfel de considerații privind normele democratice „nu au făcut parte din dialogul nostru cu oficialii americani” și că „pe baza evaluării agențiilor americane care a condus la desemnarea ca țară VWP, România a îndeplinit cerințele statutare ale programului”.

„România își reiterează deplina disponibilitate de a se angaja în discuții cu Statele Unite, în calitate de parteneri strategici apropiați, cu privire la modalitățile de abordare a acestei probleme în continuare”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Decizia de a interzice candidatura domnului Călin Georgescu a fost luată în cadrul constituțional existent de către o autoritate independentă – nu de către Guvernul României.”

Excluderea României din programul Visa Waver

SUA au scos România definitiv din Programul Visa Waiver cu doar două zile înainte de turul 1 al alegerilor prezidențiale.

Decizia a fost luată de Homeland Security Department și Departamentul de Stat, potrivit unui comunicat oficial. Decizia a fost luată în cuda faptului că emisarul Republican la București, James E. Trainor, a recunoscut ingerințele străine la scrutinul din 2024.

Ca motiv pentru scoaterea României din programul Visa Waiver, guvernul SUA arată că ”a decis că desemnarea României ar trebui revocată pentru a proteja integritatea VWP și pentru a asigura securitatea frontierei și a imigrației. România poate fi reconsiderată pentru desemnarea VWP în viitor, dacă va îndeplini criteriile statutare de eligibilitate”, potrivit comunicatului oficial.

Ministerul Afacerilor Externe din România a calificat decizia SUA drept una ”politică”.

Articole asemănătoare

Back to top button