fbpx

doc | Topul celor mai periculoase țări din lume, potrivit Indexului Global al Terorismului 2020. Pe ce loc e Moldova

Aflându-se dejala cea de a opta ediție, Indexul Global al Terorismului oferă o analiză detaliată a tendințelor în terorism pe teritoriul a 162 de țări, în ultimii 50 de ani. Acesta investighează tiparele terorismului în funcție de activitate geografică, metoda atacului, organizațiile implicate în atac și contextul național economic și politic.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Datele au fost furnizate au fost furnizate de Consorțiul Național pentru Studiul Terorismului.

Potrvit rezultatelor, numărul deceselor cauzate de terorism au scăzut pentru al cincilea an consecutiv în 2019 și a constituit 13.826 de decese, cu aproximativ 15% mai puțin decât în 2018. De asemenea, și în Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Rusia, Eurasia, America de Sud și regiunile din Asia de Sud au fost înregistrate cu 20% mai puține decese.

Deși terorismul a scăzut în majoritatea regiunilor, între timp el a devenit mai răspândit în altele. Șapte dintre cele 10 țări cu cea mai mare creștere a terorismului sunt din Africa subsahariană.

Burkina Faso a avut cea mai mare creștere a terorismului, unde decesele au crescut cu până la 593%. Aceasta a fost urmată de Sri Lanka, unde din cauza terorismului au murit 266 de persoane în 2019 în comparație cu un deces în anul 2018.

Impactul economic al terorismului în 2019 a constituit 26,4 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o scădere de 25% în comparație cu anul 2018.

În 2020, pe locul întâi la categoria cea mai periculoasă țară este Afganistan, urmat de Irak și Nigeria. În același top intră și Siria, Somalia, Yemen, Pakistan și India. Rusia se află pe locul 39 în clasament, Ucraina –  pe 36, România – pe 135, iar Moldova – pe 126.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button