doc | Tiraspolul a votat o „Rezoluție” prin care cere (inclusiv) Rusiei să „o apere de războiul economic” al Chișinăului
Regimul separatist de la Tiraspol a votat astăzi, 28 februarie, o așa-zisă rezoluție prin care îi cere Federației Ruse și mai multor structuri internaționale „să o apere” de „presiunea economică tot mai mare din partea Republicii Moldova”. Rezoluția a fost aprobată în cadrul așa-zisului „congres al deputaților de toate nivelurile” din regiunea transnistreană, convocat de liderul separatist, Vadim Krasnoselski.
Rezoluție conține șapte puncte. În primul punct, așa-numiții deputați din stânga Nistrului solicită ajutorul Federației Ruse „în fața presiunii crescânde din partea Chișinăului, ținând cont de faptul că peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc permanent în regiune”.
Așa-zisul „congres al deputaților de toate nivelurile” este al șaptelea eveniment de acest fel din stânga Nistrului, ultimul având loc în 2006. Atunci a fost decisă organizarea unui referendum pentru aderarea la Rusia, care a avut loc în același an. Peste 90% dintre alegători ar fi votat atunci pentru aderare.
Contextul votării rezoluției: taxele vamale, discursul lui Putin, vizita unui oficial american la Tiraspol și zvonul despre cererea de alipire la Rusia
Evenimentul s-a desfășurat în contextul în care joi, 29 februarie, președintele rus Vladimir Putin va ține un discurs în Duma de Stat a Rusiei.
Perioada de până la eveniment a fost marcată de zvonurile conform cărora la așa-zisul congres se va solicita acceptarea regiunii transnistrene în componența Federației Ruse. Această informație a fost negată însă de așa-numita vicepreședintă a consiliului suprem de la Tiraspol, Galina Antiufeeva.
Tonul declarațiilor reprezentanților puterii de la Chișinău a fost însă destul de calm. Câteva zile în urmă, Biroul de Reintegrare de la Chișinău a îndemnat la calm, precizând că „nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora”.
Astăzi dimineața, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că nu există pericole de escaladare și destabilizare a situației în regiunea transnistreană: „Este o altă campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul acestui aşa-numit eveniment de la Tiraspol. E un eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare. Urmărim foarte atent și reiterăm că regiunea transnistreană este aliniată la obiectivul de pace și securitate. Iar ce se întâmplă la Tiraspol este eveniment propagandistic, o scamatorie care nu-și merită live-urile jurnaliștilor străini sau titlurile tensionate din buletinele de știri. Unica tensiune a zilei de astăzi este ziua posomorâtă afară”.
Pe 27 februarie, adică în ajunul evenimentului, secretarul adjunct pentru Europa de Est, Politici și Afaceri Regionale în Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Departamentul de Stat al Statelor Unite, Christopher Smith, la Tiraspol, a avut o întrevedere la Tiraspol cu liderul separatist Vadim Krasnoselski. Potrivit lui Daniel Vodă, vizita a fost programată din timp și nu are legătură cu așa-zisul congres al „deputaților” din stânga Nistrului. Înainte de a discuta cu Krasnoselski, Christopher Smith a avut întrevederi la Chișinău cu președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Așa-numita rezoluție a Tiraspolului vine după ce în R. Moldova a intrat în vigoare un nou Cod Vamal care obligă agenții economici din stânga Nistrului să achite taxele vamale în bugetul R. Moldova. Până la aceste mosificări, deși companiile din stânga Nistrului erau înregistrate pe malul drept, ele plăteau taxe vamale în bugetul regiunii transnistrene. Această situație a stârnit nemulțumirea regimului de la Tiraspol, care a acuzat Chișinăul de „blocadă economică”. De fapt, această măsură a fost anunțată cu mult timp înainte.