fbpx

doc | Faci shopping online pe site-urile internaționale? Guvernul vrea să impoziteze comenzile care depășesc 100 de euro

Veste proastă pentru amatorii de cumpărături online. Guvernul intenționează să impoziteze cu TVA și taxe vamale orice colet de peste 100 euro cumpărat și livrat în Republica Moldova de peste hotare. Propunerea se regăsește în proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2021.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În prezent sunt impozitate comenzile online de peste 200 de euro, importate în Republica Moldova.

„Concurență neloială” și o „amenințare” fiscală

Potrivit documentului propus de Guvern și care se află, deocamdată, la etapa consultărilor publice, pragul existent de 200 de euro reprezintă „o amenințare pentru baza încasărilor fiscale”, ținând cont de „dezvoltarea rapidă a comerțului electronic”.

Mai mult, pragul existent generează concurență neloială față de producătorii autohtoni și importatorii rezidenți – susține Ministerul Finanțelor.

De la 200 la 100 de euro

„Proiectul prevede revizuirea tratamentului fiscal aplicat mărfurilor importate în cadrul tranzacțiilor comerciale (B2C – de la business la consumator) prin intermediul trimiterilor poștale internaționale, cu aplicarea facilităților fiscale și vamale asupra mărfurilor care nu depășesc plafonul valoric de 100 euro, și nu au caracter comercial. La moment, plafonul respectiv constituie 200 de euro per expediere”, se arată în nota informativă a proiectului.

Astfel, susține Ministerul Finanțelor, se urmărește ajustarea graduală la practicile UE, unde plafonul valoric aplicat actualmente asupra trimiterilor respective constituie 22 euro.

„Importanța propunerii derivă din necesitatea asigurării concurenței loiale între mărfurile importate/autohtone și cele procurate prin intermediul trimiterilor poștale. Astfel, per general, modificarea are ca scop asigurarea veniturilor la buget în vederea respectării principiului echității fiscale și acumulării adiționale a veniturilor bugetare ca ulterior acestea să fie direcționate în mod prioritar asupra domeniilor social-economice importante”, se mai arată în nota informativă a inițiativei legislative.

„Republica Moldova înregistrează o majorare rapidă a numărului de colete poștale importate, aceasta fiind determinată de creșterea comerțului electronic. Acesta este un fenomen comun în întreaga lume, iar țările au elaborat deja modalități de gestionare a consecințelor pentru procesele vamale și aplicarea TVA.

La fel ca multe alte jurisdicții, Republica Moldova scutește de TVA și taxe vamale coletele de valoare mică. Cu toate că pragul neimpozabil pentru coletele ce sunt achiziționate de la companii nerezidente a fost redus până la 200 de euro începând cu 1 ianuarie 2020, acesta rămâne a fi mare în comparație cu țările UE unde pragul este de 22 de euro”, adaugă reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Instituția transmite că în cazul coletelor transmise de cetățenii de peste hotare, plafonul rămâne neschimbat la nivelul de 430 de euro pe cale aeriană și 300 de euro pe cale terestră.

Amintim că, ieri, Ministerul Finanțelor a finalizat procesul de consultare publică și avizare a documentului privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021 și propune spre consultare publică proiectul de lege în acest sens, care urmează să fie aprobat de Guvern și adoptat de către Parlament.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button