fbpx

doc | Este oficial! Crește pensia minimă din 1 octombrie – cea mai mare din istoria Republicii Moldova

Veste bună pentru bătrâni! Din 1 octombrie pensia minimă pentru cei cu stagiu de muncă complet va fi de cel puțin 2000 de lei. Anunțul a fost făcut luni, 6 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă susținută de prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun, care au elaborat un proiect de Hotărâre în acest sens.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Guvernul are definitivat proiectul, vom adopta hotărîrile de Guvern și proiectele de lege care sînt necesare pentru creșterea pensiilor. Conform acestui proiect toți cei cu stagiu de muncă complet vor primi o pensie de cel puțin 2000 de lei și aici este vorba de 183 de mii de pensionari care primeau pînă acum mai puțin de două mii de lei pe lună. Creșterea reprezintă 366 de lei în mediu, deasemenea această creștere va afecta pozitiv și cei care au stagiu incomplect și ei vor beneficia în medie va fi de 398 de lei în mediu. Aceste creșteri de pensii vin în același timp cu indexarea pensiei de 3,86%. Vor crește și plățile sociale”, a declarat șefa Legislativului.

Potrivit documentului, pensiile se indexează în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie. Astfel, la 1 aprilie, coeficientul de indexare va fi egal cu media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum din ultimii trei ani, iar la 1 octombrie – cu rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare este stabilit de Guvern.

Marcel Spătari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a menționat faptul că aceste măriri vor costa statul în anul 2021 – 512 milioane de lei, iar în 2022 circa 2,1 miliarde de lei .

„Măsurile au fost luate în baza a cîteva principii fundamentale, beneficiarii trebuie să fie pensionarii cei mai vulnerabili. Măsura privind creșterea pensiei minime este aplicată prin mecanismul suplimentului de solidaritate. Pentru pensionarii cu stagiul complet pensia va fi de minim 2000 de lei, iar pentru cei cu stagiul de muncă incomplet pensia minimă va fi calculată în conformitate cu procentul stagiului de muncă. Dacă persoana are un stagiu de muncă în proporție de 90% necesar pentru a beneficia de pensia minimă atunci el va primit 90% din pensia de 2000 de lei. Diferența dintre pensia minimă va fi plătită sub forma unui supliment de solidaritate”, a mai adăigat ministrul Muncii și Protecției Sociale, în cadrul conferinței.

Proiectul de Hotărâre în acest sens va fi propus dezbaterilor publice până la adoptarea de către Guvern. Astfel, deputatul PAS, Dan Perciun, care este și președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Legislativului, a îndemnat toți deputații să-l voteze.

„Este un rezultat important care va contribui la bunăstarea poporului nostru. Din păcate în țara noastră cei mai săraci sînt de regulă persoanele în etate, iar majorarea pensiei minime va duce semnificativ la îmbunătățirea situației financiare a acestora. Bunăoară astăzi, persoana care are o dizabilitate din copilărie, are o alocație de aproximativ 900 de lei, după aceste majorări va beneficia de o alocație de peste 1500 de lei. Asemenea măsuri sînt necesare și ele trebuie să continue. Noi am făcut mai multe angajamente, inclusiv care țin de distribuirea creșterii economice, respectiv toate aceste angajamente vor fi onorate. Eu fac apel ca toate partidele din Parlament să susțină aceste măsuri”, a conchis deputatul.

Cuantumul pensiei minime de dizabilitate constituie: în cazul unei dizabilități severe – 1500 lei, în cazul unei dizabilități accentuate – 1400 de lei, în cazul unei dizabilități medii – 1000 de lei.

522479897-Proiect-de-Hotarirre-Ro-61277504486d8 by ZUGO on Scribd

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button