fbpx

doc | A identificat soluția juridică? Maia Sandu îi retrage Ordinul Republicii lui Vlad Plahotniuc: „O persoană care a furat țara”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat astăzi că i-a retras distincția „Ordinul Republicii” fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Astăzi i-am retras lui Vlad Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii”. O persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat. 

Această distincție a fost acordată cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincţii de stat ale Republicii Moldova şi de înmânare a lor.

Propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face propuneri cu privire la decorarea cu distincții de stat”, a scris Maia Sandu.
Ar putea fi o imagine cu text care spune „PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA DECRET pentru modificarea Decretului PreÈedintelui Republicii Moldova nr. 1253-VII din 23 iulie 2014 În temeiul art. 94 alin. din ConstituÈ›ia Republicii Moldova, PreÈedintele Republicii Moldova decretează: Art.1.- La articolul unic din Decretul PreÈedintelui Republicii Moldova nr. 1253-VII din 23 iulie 014 privind conferirea de distincÈ›ii de stat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2014, nr.217-222, art. 479), din compartimentul "Ordinul Republicii" textul "PLAHOTNIUC Vladimir ex-prim-vicepreședinte Parlamentului' se exclude. Art.2. Prezentul decret intră în vigoare data semnării. PREȘEDINTE MOLDOVA MAIA SANDU Chișinău, 18 februarie 2021. Nr. 35-IX.”

Anterior, președinția afirma că Maia Sandu nu-i poate retrage Ordinul Republicii fostului lider al Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc. Și asta pentru că nu există o solicitare din partea a două entități care pot veni cu această propunere: instanța de judecată sau entitatea care a propus conferirea distincției. În acest caz, fiind vorba despre PDM.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button