fbpx

Una e să vrei, alta e să poți? De ce Maia Sandu nu-i poate retrage Ordinul Republicii lui Vlad Plahotniuc

Președinția Republicii Moldova nu-i poate retrage Ordinul Republicii fostului lider al Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc. Și asta pentru că nu există o solicitare din partea a două entități care pot veni cu această propunere: instanța de judecată sau entitatea care a propus conferirea distincției. În acest caz este vorba despre PDM.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Această informație a fost prezentată de instituția prezidențială printr-un răspuns la o solicitare site-ului sinteza.org.

Potrivit Președinției, retragerea unei distincții de stat este condiționată fie de existența unei hotărâri a instanței de judecată de condamnare, fie de propunerea organului care a făcut demersul privind conferirea distincției.

„În cazul de față, nu există nici solicitarea instanței de judecată și nici propunerea organului care a făcut demersul privind conferirea. Or, propunerea de acordare a distincției cetățeanului Vladimir Plahotniuc a parvenit de la formațiunea politică „Partidul Democrat din Moldova”, se arată în răspunsul oficial.

Totodată, instituția prezidențială a menționat că va „întreprinde toate măsurile necesare pentru retragerea acestei distincții”, se mai arată în scrisoarea semnată de secretarul general al Președinției, Andrei Spînu.

Funcționarul a confirmat pentru ZUGO veridicitatea scrisorii.

Amintim că, la scurt timp după inaugurarea sa în funcție de șefă de stat, Maia Sandu a declarat că a dat juriștilor de la Președinție sarcina de a găsi o modalitate de retrage a distincției lui Vlad Plahotniuc.

Noi analizăm acum toate posibilitățile legale. Sper să fie posibil, încercăm acum prin juriști și sper să găsim soluțiile. Eu cel puțin am dat sarcină juriștilor să examineze posibilitatea de retragere a Ordinului”, a declarat președinta în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Totodată, în noiembrie 2019 Președinția a răspuns unui demers al deputatei Maria Ciobanu, în are a informat-o că nu poate retrage distincția lui Plahotniuc, întrucât nu ar exista temei pentru acest lucru.

Potrivit instituției prezidențiale, distincțiile de stat pot fi retrase doar de către șeful statului în cazul în care persoana a fost condamnată pentru o crimă gravă sau a săvârșit fapte ce contravin Constituției.

Plahotniuc a primit Ordinul Republicii din partea ex-președintelui Nicolae Timofti, la propunerea PDM.

În Republica Moldova, aceasta este distincția de stat supremă și se conferă pentru „merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii”. Potrivit legii, Ordinul Republicii se conferă atât cetățenilor moldoveni, cât și celor străini sau apatrizilor, dar și întreprinderilor, instituțiilor, organizațiilor, colectivelor de creație și unităților militare din țară sau din străinătate. Poate fi decernat și post-mortem.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button