fbpx

Din aprilie, Republica Moldova va putea exporta produse de patiserie și cofetărie în UE

La nivelul Uniunii Europene are loc procesul de modificare a legislației cu privire la exportul și tranzitul produselor compuse și lactate moldovenești în UE.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Schimbările urmează să intre în vigoare în aprilie. Drept urmare, Moldova va avea posibilitatea să transporte produsele compuse, de patiserie și cofetărie ce sunt stabile la temperatura ambiantă. Despre aceasta a anunțat secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, în cadrul unui eveniment.

Procedura de obținere a dreptului de export presupune un spectru mai extins de activități ce urmează a fi implementate la nivel național. La momentul actual, are loc procedura de examinare a dosarului Republicii Moldova pentru sectorul respectiv de către Comisia Europeană. Aceasta ar putea fi urmată de o misiune de audit similară celei planificate în aprilie curent pentru produsele de origine animală.

În 2019, țara noastră a vândut în străinătate lactate în valoare de 5,8 milioane de dolari. Exporturile au înregistrat un trend descendent în ultimii patru ani, cu o scădere medie anuală de 17 la sută. Brânzeturile și cașcavalurile s-au aflat pe primul loc nu doar în 2019, dar și în ultimii cinci ani. Importurile de produse lactate au înscris o tendința de creștere constantă.

În medie, acestea au sporit cu 22% anual în această perioadă, ajungând la circa 58 de milioane de dolari în 2019. Cele 58 de milioane de dolari constituie potențialul de substituire a importurilor sau venitul potențial care poate fi obținut de procesatorii locali, cu condiția că vor dispune de cantitatea necesară de lapte materie primă, notează responsabilii de la minister.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button