Detențiunea pe viață a devenit aplicabilă și femeilor

Detențiunea pe viață a devenit aplicabilă și femeilor. Legislația penală a Republicii Moldova a fost modificată, la 06 iunie 2024. Singurele persoane care nu pot fi private de libertate pentru tot restul vieţii sunt minorii, chiar dacă au fost găsiți vinovați de săvârșirea unor infracțiuni care prevăd detențiunea pe viață, scrie Agora.
Până acum, Codul penal al Republicii Moldova stipula că detențiunea pe viaţă nu poate fi aplicată femeilor şi minorilor.
Respectiv, în susținerea modificării, în proiectul de lege înaintat Parlamentului de către Guvern, se stipulează „că instrumentele internaționale indică asupra faptului că toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi”.
Potrivit notei informative a proiectului care a stat la baza modificării legii, „excluderea femeilor de la aplicarea detențiunii pe viață nu poate fi considerată o măsură pozitivă, deoarece nu există un obiectiv legat de oportunitatea de șanse sau egalitate de tratament”.
Convenția ONU asupra eliminării tuturor formelor de discriminare față de femei prevede că statele părți ar putea adopta anumite măsuri temporare speciale, menite să accelereze instaurarea egalității în fapt între bărbați și femei, dar că acestea nu trebuie să aibă drept consecință menținerea unor norme inegale sau diferențiate și ele ar trebui să fie abrogate de îndată ce au fost realizate obiectivele în materie de egalitate de șanse și tratament.
Mai mult decât atât, invocă practica Curții Europene a Drepturilor Omului, care „a respins în mai multe cauze argumentele fondate pe paternalism și pe percepția că femeile ar fi mai vulnerabile decât bărbații și ar avea nevoie de protecție”
Nu considerăm justificată excluderea femeilor de la pedeapsa detențiunii pe viață și prin urmare aplicarea tratamentului diferențiat.