fbpx

Declarația lui Furtună, dur criticată: „Nu vreau să fiu judecat, dar COVID-19 a luat viața celor care și așa erau o povară”

O declarație a șefului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a fost ieri dur criticată. În cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR, Nicolae Furtună a menționat că victimele noului coronavirus sunt persoane care sufereau și de alte boli – „și așa erau o povară pentru ei și cei din jur”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La capitolul mortalitate pe timp de pandemie, a precizat șeful ANSP, Moldova este pe locul 22 în lume, în fața unor țări precum Belgia, Spania, Italia, SUA sau Franța (cu sisteme medicale mult mai performante). Chiar și așa, potrivit statisticilor, majoritatea cazurilor de deces sunt înregistrate în rândul pacienților care aveau cel puțin o comorbiditate – a amintit Furtună.

„Nu vreau să fiu judecat și nu vreau să par cinic, dar în toată lumea, COVID-19 a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur. Oamenii care se chinuiau în stadii terminale de cancer, avansate de diabet, patologii cardiovasculare ireversibile decompensate. Iată că lucrul acesta s-a întâmplat și în Franța, și în Italia, din păcate, și în Republica Moldova.

Comorbiditățile și infecția cu virusul COVID-19 sunt antagoniști. Patologia cardiovasculară predomină, oamenii cu diabet zaharat sunt vulnerabili. În COVID-19, obezitatea a jucat un rol decisiv. O treime dintre cei decedați sufereau de obezitate de un anumit grad”, a adăugat Nicolae Furtună.

Declarația epidemiologului-șef, însă, a fost comentată și criticată ieri pe rețelele de socializare.

Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco: „Mă întreba cineva dacă există decizii luate în perioada mandatului de ministră pe care le regret… Prima este numirea domnului Furtună în funcția de director interimar la ANSP. Îl cunoscusem anterior ca un specialist bun în domeniul pe care îl gestiona, mi-a fost student la masterat, energic… A venit pandemia peste noi și mai departe cunoașteți povestea. Domnul Furtună a dezamăgit profund… Să susții că orice om cu unele boli cronice e o povară este pur și simplu depășirea oricăror limite. Mi-e greu să scriu aceste cuvinte. Mi-e greu să comentez. Mi-e rușine pentru cele spuse de el și mai ales că sunt spuse de un medic”.
Liderul Pro Moldova, Andrian Candu: „După numeroase scenarii aiurite de luptă cu pandemia, ne-am trezit cu clasificări ai celor care nu merită să supraviețuiască. Pandemia a demascat fața acestor inumani… ”.

Articole asemănătoare

Back to top button