fbpx

Dealerii bancari: Până la mijlocul lunii mai, cursul leului moldovenesc ar putea ajunge la 18 MDL pentru un dolar

Până la mijlocul lunii mai, rata leului moldovenesc va „tinde” spre nivelul de 18 MDL: 1 dolar, aceasta a fost opinia dealerilor bancari, intervievați de Infotag.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„În pofida unei ușoare întăriri a monedei naționale în ajunul sărbătorilor de Paște, până la sfârșitul primelor zece zile ale lunii mai, cursul lui se va apropia din nou de nivelul de 18 MDL: 1 dolar. Acum, leul devine „mai puternic” din motivul că nu există cumpărători de valută străină pe piață, ceea ce se remarcă în special pentru persoanele juridice”, a spus interlocutorul agenției.

Dealerii spun că într-o situație în care persoanele juridice nu cumpără pentru clienții lor sume mari de valută străină, iar Banca Națională nu intră pe piață cu achiziții în valută, cursul de schimb al leului se consolidează ușor, dar îi lipsește în mod clar puterea de a face acest lucru”, a spus dealerul unei bănci.

Potrivit acestuia, de îndată ce în cea de-a trea decadă băncile primesc cereri de la operatorii de pe piața gazelor și a pieței produselor petroliere pentru achiziționarea valutei străine pentru efectuarea plăților pentru resursele energetice importate în Moldova, cursul de schimb al leului va începe să piardă teren, iar valoarea sa va fi aproape de reperul simbolic de 18 lei: 1 dolar.

La întrebarea dacă pe piața în ajunul Paștelui a fost adusă monedă în numerar de către persoanele fizice, dealerii au menționat că în anul 2021 acest lucru nu a fost observat. Unii dintre dealeri au spus că nu văd nicio premisă serioasă pentru ca moneda națională să se întărească semnificativ.

„Întărirea care a fost observată pe piață în ultimele zile ale lunii aprilie, în primul rând, ar trebui să fie direct legată de faptul că cererea de monedă a scăzut înainte de sărbători și, în această situație, autoritatea de reglementare nu recurge la cumpărarea monedei străine”, a remarcat un participant profesionist pe piață, presupunând că autoritatea de reglementare face acest lucru în mod deliberat pentru a consolida ușor leul.

Există factori pe piață care indică faptul că Banca Națională este mulțumită de raportul actual al cursului de schimb dintre leu și dolarul SUA și euro. Aceasta înseamnă că banca nu va interveni, preferând ca cererea de monedă să fie satisfăcută de oferta sa.

Vineri, 30 aprilie, BNM a stabilit cursul oficial al leului în raport cu dolarul SUA și euro de 17,7992 MDL: 1 USD și de 21,5735 MDL: 1 euro, consolidând ușor rata monedei naționale față de dolar și slăbind-o față de euro.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button