fbpx

De la 1 ianuarie se impun noi reguli pentru cetățenii români din Marea Britanie

Începând cu 1 ianuarie 2021, odată cu încheierea perioadei de tranziţie după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, condițiile de imigrare se schimbă pentru toți cetățenii străini, inclusiv pentru români. Vor fi alte reguli pentru cei care vor vrea să se stabilească în Regatul Unit, să lucreze sau să studieze acolo.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2021, regulile de imigrare în Marea Britanie cu scopul de a se stabili, munci sau studia se schimbă pentru toți cetățenii străini, fiind necesară solicitarea unei vize prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte.

Procedura de angajare

La 1 decembrie 2020, Marea Britanie a lansat, în cadrul noului sistem de imigrare pe bază de puncte, viza pentru muncitorii calificați și înalt calificați care doresc să se stabilească în UK începând cu 1 ianuarie 2021, alături de noua viză pentru studenți operaționalizată în luna noiembrie.

Aplicantul trebuie să demonstreze că:

  • Are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office,
  • Aalariul minim oferit de către sponsor este de £26.500 sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim este mai mare de £26.500),
  • Poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1.

Informații complete privind procesul de obținere a unei vize de lucru/studiu și condițiile necesare se găsesc și în limba română.

Acces la servicii medicale în Regatul Unit

Cetăţenii români vor avea acces, începând cu data de 1 ianuarie 2021, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, în baza prevederilor legislaţiei naţionale din această ţară, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

De la 1 ianuarie 2021, cetăţenii români care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere şi care se vor deplasa în Regatul Unit pentru mai mult de şase luni trebuie să plătească taxa de sănătate pentru imigraţie.

Asiguraţii români beneficiari ai Acordului de retragere vor avea acces la servicii medicale în baza prevederilor legislaţiei naţionale din Regatul Unit, precum şi în baza prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială în vigoare.

Astfel, dreptul asiguraţilor români de a accesa prestaţiile corespunzătoare sistemului de asigurări de sănătate pe teritoriul Regatului Unit va fi acordat pe întreaga perioadă în care aceştia se află într-un context transfrontalier România – Regatul Unit, context iniţiat anterior datei de 31 decembrie 2020, în condiţiile prevăzute în Acordul de retragere.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button