fbpx

Cum a pierdut 5 miliarde de dolari într-o singură zi unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii

Jeff Bezos s-a trezit, brusc, cu o gaură considerabilă de 5 miliarde de dolari, într-o singură zi, după ce Comisia Federală pentru Comerț a intentat un proces împotriva companiei Amazon.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Autoritățile antitrust din SUA dau în judecată gigantul comerțului electronic pentru presupuse practici comerciale anticoncurențiale.

Vestea a dus la scăderea acțiunilor Amazon cu 4%, marți, 26 septembrie, iar miercuri, la începutul ședinței de tranzacționare, acestea au mai scăzut cu 0,5%.

Procesul a lichidat 55 de miliarde de dolari din capitalizarea de piață a Amazon – ceea ce reprezintă mai mult decât întreaga valoare a Ford, care valorează 50 de miliarde de dolari. Ca urmare, averea personală a lui Bezos a scăzut cu aproximativ 5,2 miliarde de dolari, arată calculele Insider.

Bezos deține aproximativ 990,5 milioane de acțiuni Amazon, conform unui raport din iunie – ceea ce înseamnă că averea fostului director executiv este indisolubil legată de cea a companiei pe care a fondat-o.

Acțiunile Amazon au fost afectate după ce Lina Khan, președintele FTC, a declarat că Amazon folosește tactici „punitive și coercitive” pentru a-și menține poziția dominantă.

„Plângerea prezintă acuzații detaliate care notează modul în care Amazon își exploatează acum puterea de monopol pentru a se îmbogăți, în timp ce crește prețurile și degradează serviciile pentru zecile de milioane de familii americane care fac cumpărături pe platforma sa și pentru sutele de mii de întreprinderi care se bazează pe Amazon pentru a ajunge la ele”, a spus ea.

„Procesul de astăzi urmărește să ceară socoteală Amazon pentru aceste practici monopoliste și să restabilească promisiunea pierdută a unei concurențe libere și corecte.”

În pofida scăderii amețitoare, averea netă a lui Bezos rămâne în creștere cu 43 de miliarde de dolari în acest an, la 150 de miliarde de dolari, datorită creșterii prețului acțiunilor Amazon, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

El face parte dintr-un grup mai larg de miliardari din domeniul tehnologiei, care și-au văzut averile explodând ca urmare a creșterii cererii de acțiuni legate de inteligența artificială.

Unul dintre cei mai mari factori de îmbogățire din acest an a fost raliul companiilor de tehnologie, alimentat de exuberanța investitorilor în legătură cu ascensiunea inteligenței artificiale.

Nouă dintre cei 10 miliardari care și-au sporit cel mai mult averea netă provin din sectorul tehnologic.

Articole asemănătoare

Back to top button