fbpx

CUB solicită retragerea armatei ruse din regiunea transnistreană: Cerințele partidului față de Guvern

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB)  și-a făcut publică poziția față așa numitul plan al Kremlinului, „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în RM”. Potrivit CUB, documentul publicat pe mai multe canale globale de știri relevă o structură de operații speciale pe teritoriul RM cu participarea unor grupuri de tip proxy prin care se intenționează destabilizarea situației în R. Moldova și ostilizarea populației în raport cu Occidentul, NATO și UE, crearea de tensiuni și conflicte interne, care ar bloca reformele structurale și modernizarea economiei și statului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Constatăm că obiectivele acestui Plan sunt aproape identice cu alte planuri de incorporare și anihilare a unor state vecine, prin care Moscova își dorește să-și impună un regim de influență și control geopolitic total până la anularea oricăror elemente de suveranitate și independență. Planul relevă adoptarea unei atitudini șoviniste, lipsite de respect față de cetățenii Republicii Moldova, care aduc prejudicii grave Acordului politic semnat în noiembrie 2001 de Rusia și R. Moldova,” se arată într-un comunicat emis de CUB.

„Condamnăm interesul Rusiei de a bloca integrarea europeană a Republicii Moldova, torpilarea cooperării cu NATO și UE, și impunerea unei participări a Republicii Moldova sub patronaj rusesc în cadrul organismelor strict-rusești OTSC (Organizația Tratatului de Cooperare Colectivă) și UEA (Uniunea Euro-Asiatică),” mai scriu cei de la CUB în comunicat.

În aceste condiții, CUB solicită autorităților R. Moldova o serie de măsuri de răspuns prioritar:

„În primul rând, MAEIE trebuie să convoace imediat Ambasadorul Federației Ruse, căruia urmează să-i fie remisă o Notă de protest, urmată de câteva acțiuni protocolare obligatorii. În același context, MAEIE trebuie să ceară reducerea personalului acreditat de misiunea rusă în RM și sistarea acțiunilor consulare ale acesteia în teritoriul ocupat (Transnistria).

În al doilea rând, Guvernul Republicii Moldova trebuie să informeze Ambasada Federației Ruse despre încheierea misiunii militare de pacificare (din 21 iulie, 1992) și retragerea ordonată a efectivului său militar de pe teritoriul Republicii Moldova în următoarele 4 săptămâni, sub supravegherea unei Misiuni Civile Internaționale, eliminând astfel un taboo al propagandei rusești cu privire la rolul pozitiv al prezenței sale militare în Transnistria.

În al treilea rând, cerem Guvernului RM să comunice populației lista completă a agenților și organizațiilor care susțin activități anti-constituționale dușmănoase pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în teritoriul ocupat din stânga Nistrului, ca măsură de prevenire a unor viitoare acțiuni maligne. Este esențial ca Parlamentul RM să solicite SIS în timpul cel mai scurt prezentarea unui Raport amplu asupra riscurilor legate de activizarea grupărilor infracționale ale grupurilor Șor, suprimarea căilor de finanțare și coordonare cu forțe externe dușmănoase și adoptarea unui Planul de contramăsuri în combaterea lor.

În al patrulea rând, Guvernul RM trebuie să accelereze retragerea completă a RM din CSI și alinierea sa la regimul de sancțiuni internaționale contra statului agresor. RM trebuie să depășească înțelesul limitativ al neutralității sale și să se conformeze politicilor UE pe aceste poziții. Nu există nici o scuză astăzi pentru Republica Moldova care ar justifica ezitările politice pentru că asumarea regimului de sancțiuni înseamnă astăzi aderarea la valorile umaniste și validarea proiectului nostru de integrare în spațiul occidental.

În sfârșit, CUB cere guvernului să impună un pachet de condiționalități democratice în raport cu regimul de la Tiraspol pe exporturile efectuate din regiune în raport cu malul stâng și Uniunea Europeană. Solicităm includerea pe lista de cerințe non-negociabile măsuri cum ar fi: (1) suspendarea bugetului militar pentru armata transnistreană și așa-numitul KGB din regiune, (2) eliminarea cenzurii mass media și introducerea dreptului la asociere și liberă exprimare tuturor cetățenilor Republicii Moldova, care locuiesc în teritoriul ocupat, (3) eliberarea din închisori a deținuților politici reținuți de către regimul de la Tiraspol, (4) suspendarea posturilor de control, care împiedică circulația liberă a cetățenilor RM între malul stâng și drept, și (5) ridicarea sistemului de bruiere pe malul stâng a posturilor de TV și Radio difuzate de Republica Moldova”.

Potrivit CUB, timpul este favorabil pentru o schimbare de politici și atitudini la Chișinău, iar contextul regional poate oferi beneficii clare spre demilitarizarea regimului, cu condiția ca oportunitățile existente să fie folosite în mod strategic și eficient. „Acesta ar fi al treilea taboo, care merită să fie spart în actuala criză.”

Citește și: CUB cere noului Guvern să introducă un regim de vize pentru cetățenii ruși

Articole asemănătoare

Back to top button