fbpx

CUB solicită Guvernului acțiuni concrete de demilitarizare a malului stâng al Nistrului

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) „tratează cu îngrijorare acțiunile provocatoare ale forțelor separatiste, care au încălcat din nou regimul zonei de securitate, transportând în mod voluntarist, sfidător și ne-coordonat, mai multe unități de tehnică militară blindată în vecinătatea postului de menținere a păcii nr. 9 (stânga) din preajma podului de la Vadul-lui-Vodă, Municipiul Chișinău”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Există semnale tot mai clare despre reluarea în regiunea separatistă a procesului de recrutări în structurile paramilitare și continuă rotația personalului militar în GOTR. Mișcările recente de trupe crește nivelul de tensiuni și amenințări de securitate în arealul aflat sub controlul Comisiei Unificate de Control. În aceste condiții, CUB cere autorităților constituționale de la Chișinău o politică de măsuri active pentru a preveni escaladarea acestor tensiuni și reducerea pericolelor existente în regiune.”, se arată în comunicatul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare.

„În particular, cerem autorităților Republicii Moldova:

1. să persevereze în procesul de demilitarizare completă a regiunii transnistrene, cerând Federației Ruse să-și retragă necondiționat armele, munițiile și forțele militare dislocate în mod ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, având ca punct de pornire în acest proces denunțarea Acordului din 21 iulie, 1992, cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Guvernul Republicii Moldova are obligația de a recunoaște public încetarea mandatului misiunii de pacificatori militari și înlocuirea lor cu o Misiune civilă, sub mandat internațional, în scopul întăririi păcii și demilitarizării raioanelor de est;

2. să sancționeze și să restricționeze activitatea companiilor private, care alimentează structurile paramilitare și militare ale regimului separatist, dar și unitățile militare rusești (GOTR) cu carburanți, alimente, telefonie și alte servicii vitale, considerând că aceste servicii asigură acestor trupe condiții de funcționare;

3. să regularizeze statutul de ședere al cetățenilor Federației Ruse cu statut de militar, dislocați pe teritoriul suveran al Republicii Moldova fără consimțământul expres al organelor constituționale, precum și tragerea la răspundere administrativă a cetățenilor Republicii Moldova, care se angajează în structurile anticonstituționale, conform art. 23 lit.b din legea cetățeniei Republicii Moldova și alte prevederi ale Codului Penal al Republicii Moldova”.

CUB consideră expirat mandatul exercitat până astăzi de către forțele atribuite de Rusia Misiunii de menținere a păcii si îndeamnă autoritățile Guvernului Republicii Moldova să califice prezența lor pe teritoriul țării noastre ca fiind ostilă și dușmănoasă. Notăm că GOTR este parte componentă a Districtului Militar de Vest al Federației Ruse, implicat activ în războiul de agresiune contra Ucrainei, aceasta însemnând că și GOTR participă, în acest moment, la război. Înțelegem tăcerea aleasă ca tactică în condițiile unor riscuri sporite de securitate, dar ne adresăm autorităților cu apelul de a elimina sursele care alimentează funcționarea forțelor paramilitare și militare străine, aflate pe teritoriul ocupat al Republicii Moldova.

De asemenea, CUB menționează că cere Procuraturii Generale să se sesizeze în contextul amenințărilor de securitate națională.

Articole asemănătoare

Back to top button