fbpx

CUB a adresat o scrisoare premierului Recean: Suntem îngrijoraţi de încetinirea politicilor de liberalizare a pieței energetice

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a adresat o scrisoare premierului, Dorin Recean. Formațiunea se arată îngrijorată de încetinirea politicilor de liberalizare a pieței energetice în Republica Moldova. În document aceștia susțin că consumatorii casnici și industriali din Republica Moldova achită cele mai scumpe tarife din Europa la gazele naturale și curent. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Constatăm faptul că pe durata anului 2022, Compania Energocom, aflată în subordonarea Ministerului Infrastructurii, Energiei și Transporturilor, condusă pe atunci de Ministrul Andrei Spînu (astăzi ex-ministru) a cheltuit peste 300 milioane euro, credit al BERD, pentru achiziții de gaze naturale cumpărate la preț de spot de la mai mulți traderi europeni, în condiții netransparente și negocieri directe”, se menționează în document.

De asemenea, CUB afirmă că în acest moment o bună parte din aceste volume de gaz procurat la cele mai înalte prețuri spot zac în depozitele din Ucraina, nefiind consumate.

Cunoaștem că aceste achiziții au evitat procedurile prevăzute de legislația națională, fiind operate prin intermediul Comisiei Situații Excepționale (CSE), iar în acest moment o bună parte din aceste volume de gaz procurat la cele mai înalte prețuri spot zac în depozitele din Ucraina, nefiind consumate. Odată cu declinul consumului la gazele naturale, gafele fostului Ministru devin tot mai evidente și mai regretabile. În rezultatul acestor decizii pripite și netransparente, consumatorii casnici și industriali din Republica Moldova achită astăzi mult peste prețul de piață al gazelor pe piața UE. Este o probă grăitoare a neprofesionalismului și ne-transparență care au caracterizat activitățile fostului Ministru Spînu”, se mai arată în scrisoare.

Articole asemănătoare

Back to top button