Crima de la Caracal „bagă în boală” forțele de ordine din Moldova: Recomandările poliției pentru persoanele care călătoresc cu mașini de ocazie
Cazul de la Caracal, județul Olt, România, în care o fată de 15 ani a plecat spre o localitate cu o mașină „la ocazie”, iar ulterior a fost sechestrată, violată și ucisă, nu doar că a cutremurat o Românie întreagă, ci se pare că „a băgat în boală” și forțele de ordine moldovenești.
În acest context, poliția a formulat o serie de recomandări pentru persoanele care obișnuiesc să călătorească cu mașini de ocazie, accentuând faptul că acest lucru implică atât facilități, cât și riscuri majore pentru oameni.
Potrivit oamenilor legii, dacă totuși persoana se decide să prindă o cursă de ocazie, aceasta trebuie să anunțe familia despre locul aflării și să nu urce niciodată singure în automobile necunoscute, ci doar dacă mai sunt însoțite de alți oameni. Cea mai sigură variantă ar fi ca în mașină să fie o familie cu copii sau un cuplu.
Totodată, dacă persoana a urcat într-un automobil de ocazie, aceasta nu trebuie să ezite să transmită cuiva din membrii familiei sau din prieteni un mesaj cu date despre mașină, cum ar fi numărul de înmatriculare și culoare, dar și să comunice locul și ora pornirii.
De asemenea, polițiștii recomandă ca persoana să se așeze pe scaunul din dreapta față a mașinii, întrucât deseori ușile din spate nu pot fi deschise din interior, având încuietori speciale pentru a împiedica copiii să le deschidă accidental.
O altă recomandare ar fi ca persoana să evite deplasarea cu mașini de ocazie pe timp de noapte, să nu ofere informații personale șoferului, cum ar fi adresa de domiciliu sau numărul de telefon, să păstreze dispozitivul mobil într-un loc accesibil, pentru ca în cazurile de urgență să poată apela un contact de încredere sau tasta SOS, care ar furniza locația exactă.
În cazul în care, șoferul se abate de la traseul inițial, călătorul ar trebui să roage să i se permită să coboare din mașină.
În același timp, dacă șoferul nu inspiră încredere pe perioada deplasării sau călătorul se simte în pericol, cel din urmă poate solicita un popas, timp în care să ceară ajutorul Poliției la numărul 112 sau intervenția oamenilor din preajmă.