fbpx

„Clima se schimbă, noi când?”. Un grup de deputați cere să fie declarată criză de mediu în Republica Moldova

Un grup de deputaţi ai fracţiunii Partidului „Acțiune și Solidaritate” cere declararea crizei de mediu pe teritoriul Republicii Moldova. Parlamentarii Dumitru Alaiba, Doina Gherman, Veronica Roşca, Galina Sajin, Virgil Pârslariuc şi Oazu Nantoi au înregistrat în Legislativ o declaraţie în acest sens, informează IPN

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Criza de mediu este următoarea mare ameninţare pentru existenţa tuturor. Poluarea aerului, a apelor, a solului, gestionarea ineficientă a deşeurilor, reglementarea ineficientă a domeniului ocrotirii mediului şi politicile care nu încurajează o schimbare de atitudine riscă să afecteze grav sănătatea populaţiei, a generaţiilor viitoare şi să împiedice dezvoltarea durabilă a ţării noastre. Da, politicienii trebuie să-şi bată capul de problemele de mediu, pentru că problemele ecologice necesită decizii politice”, se spune în declaraţia reprezentanților PAS.

Autorii inițiativei menționează, de asemenea, că Moldova are cele mai poluate râuri din Europa, cea mai mică rată de împădurire, cele mai multe gunoişti pe cap de locuitor şi un aer cu care îţi este greu să respiri, iar creşterea numărului zilelor de caniculă şi a incidenţei fenomenelor meteorologice extreme, corelate încălzirii globale, prognozate să crească în frecvenţă şi intensitate în următoarele decenii, cauzează pagube sectorului agricol şi, implicit, aduce daune economiei naţionale.

Deputaţii susţin că, în Republica Moldova, suprafaţa ariilor naturale protejate de stat constituie doar 5,8% din teritoriul ţării, astfel nefiind asigurată o conservare eficientă a diversităţii biologice. La fel, menţionează că fondul forestier naţional constituie, oficial, doar 13,2% din suprafaţa ţării, cu mult sub media europeană de 40%, iar suprafaţa pădurilor rămâne neschimbată în ultimii cinci ani în pofida plantărilor efectuate în ultimii ani.

Grupul de deputaţi afirmă că problema de mediu trebuie recunoscută, deoarece devine mai periculoasă şi mai devastatoare decât orice război mondial. „Întreaga planetă e în flăcări. Ţara noastră nu poate fi o excepţie. Parlamentele din tot mai multe ţări declară stare de criză de mediu, pentru a impulsiona mai multă acţiune şi determinare. Nu trebuie să fim o excepţie. Este iresponsabil să negăm, să ignorăm, să tăcem”, se mai spune în declaraţie.

Articole asemănătoare

Back to top button